Research & Development

De Research & Development organisatie van Barenbrug is gedecentraliseerd in 22 landen verdeeld over 5 continenten. Deze locaties bevinden zich in de belangrijkste klimaatregio’s op aarde.

Wat we doen

De Research & Development organisatie van Barenbrug is gedecentraliseerd in 22 landen verdeeld over 5 continenten. Deze locaties bevinden zich in de belangrijkste klimaatregio’s op aarde. In Nederland werken wij als Barenbrug Research vanuit onze vestiging in Wolfheze op meerdere proefveldlocaties. Onze voornaamste taak is het maken van nieuwe rassen van verschillende grassoorten. Deze rassen moeten uiteraard steeds beter zijn dan de bestaande rassen en we proberen vooral rassen te maken die beter aansluiten bij de wensen van de gebruiker. De gewenste eigenschappen en toepassingen zijn zeer verschillend; denk bijvoorbeeld aan grassen die veel en vooral voedzaam gras opbrengen voor hoog productieve melkkoeien. Of sportveld grassen die steeds beter bestand zijn tegen droogte, of sterker en zelf-herstellende grassen voor voetbal.

 

Divers werk

We ontwikkelen nieuwe rassen met specifieke eigenschappen door verschillende rassen met elkaar te combineren om zo een beter gras te creëren. Hieraan werken we met verschillende functies zoals kwekers, laboratorium medewerkers en proefveldmedewerkers. Ons werk is erg divers, hierdoor is geen enkele dag hetzelfde. Daarnaast hangt ons werk ook van het seizoen af. In de winterperiode zijn we veel bezig met het uitwerken van data en het plannen van nieuwe proeven. Eind maart beginnen de buitenactiviteiten weer. Dan begint het zaaien, waarnemen en maaien van de proeven, met uiteindelijk het oogsten van het gras in de zomer. “Een bijzonder moment is het gezamenlijk inzaaien van duizenden kleine veldjes voor de gazonproeven, één keer per jaar; iedereen helpt hieraan mee”, volgens Erna Loeffen. “Dit is ook leuk omdat je dan weer andere collega’s tegenkomt van bijvoorbeeld de locatie van Nijmegen.”

Medewerkers aan het woord

 “Werken bij Barenbrug is afwisselend, je hebt veel eigen verantwoordelijkheid en er is veel ruimte voor vernieuwing. Daarnaast heeft het bedrijf genoeg capaciteit om wat voor elkaar te krijgen in de markt, maar is het klein genoeg om meerdere en diverse taken binnen jouw functie te hebben”.

                                                                Tim van der Weide – Stationmanager/Breeder Wolfheze van Barenbrug Research.

 

“Barenbrug is een leuk bedrijf om voor te werken met veel variatie in het werk. Geen dag is hetzelfde, vooral in de zomer.”

Marcel Van Nes – Assistent kweker voedergrassen

 

 “Het werk is heel divers en dat maakt het leuk. Ik ga altijd met plezier naar het werk  en de sfeer is goed.”

Erna Loeffen - Hoofd laboratorium

 

“Ik ben 12 jaar geleden begonnen als seizoenskracht. Ik kreeg niet meteen de functie die ik nu heb maar daar wilde ik wel naar toe werken. Voordat ik hier een vast contract kreeg, hadden we al een heel plan uitgestippeld over welke opleidingen ik zou doen. Ik ging dus een dag in de week naar school en daarnaast werkte ik vier dagen in de week.”

Thijs van Welie – Junior assistent kweker

 

“Het favoriete gedeelte van mijn baan is de oogst in de zomer. Dit is wel een drukke periode maar ik vind dit het mooiste werk. Ik ga altijd met plezier naar het werk en werk hier al 46 jaar.”

Gerrit van de Kamp – Proefveldmedewerker