Barenbrug campagne 2009
Barenbrug presenteerde zijn vernieuwd verkoopprogramma maïs-, weide- en gazonzaden in de gebouwen van EPC (Eco Print Center) te Lokeren. “De nieuwste drukkerij van de Persgroep, die één van de modernste van Europa is, past volledig binnen het plaatje van Barenbrug, die ook garant staan voor kwaliteit en innovatie”, aldus Bastiaan Barenbrug, CEO van Royal Barenbrug Group
Met een stijgende wereldbevolking in het achterhoofd ziet Bastiaan Barenbrug de toekomst voor de landbouwers rooskleurig tegemoet. Het schaarser worden van de grondstoffen zal opportuniteiten bieden voor de landbouwsector, zo ziet hij de vraag naar zuivelproducten gestaag toenemen, maar ook voor Barenbrug zijn er kansen: vooral in de rechearchafdeling, want het zal heel belangrijk zijn om steeds up-to-date te blijven. Hij maakt ook een kleine zijsprong naar de huidige financiële en economische crisis, want binnen Barenbrug merkt men dat er gewacht wordt met kopen, dit kan echter erna een mogelijke afzetpiek tot gevolg hebben. Omdat Barenbrug een niet beursgebonden bedrijf is, mogen de klanten ervan overtuigd zijn dat zij een financieel gezonde partner hebben aan Barenbrug.
Tijdens het seminar ging speciale aandacht uit naar het weidemengsel Milkway van Barenbrug, dit standaardmengsel voor blijvend grasland viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Het duurzaam product wordt nog elk jaar geüpdate omdat er ook in de komende jaren nood is aan goed grasland inzake het bekomen van een goedkoop en hoogwaardig ruwvoederrantsoen. Dit blijft economisch en kwalitatief een goed alternatief voor het dure krachtvoeder. Het gebruik van een mengsel van rassen wordt verantwoord doordat het blijvend grasland doorheen de jaren beter bestand is tegen wisselende omstandigheden, zoals droogte, lage temperaturen en aantastingen als roest in de nazomer. Onderzoek toont de beste combinatie rassen aan, want het is uiteraard belangrijk om iets unieks te kunnen verkopen.
Wat betreft de maïsrassen voor dubbeldoelmaïs blijven Ballade, Salgado en Bravour de toppers binnen Barenbrug. Ballade, met FAO 200, is een zeer vroeg ras. Het biedt zekerheid door zijn legervastheid en zijn weerstand tegen stengel- en bladziekten. Het is nog steeds de zetmeeltopper van Nederland en krijgt een hoge ranking in de resultaten van DLV-Facet 2008. Een andere topper van Barenbrug, Salgado, weet zich jaar na jaar te profileren als vroeg silo en korrelmaïsras (FAO 215). Deze enkelvoudige hybride is niet de grootste plant, maar de grote kolf, de hoge drogestofopbrengst en het hoog zetmeelgehalte zorgen ervoor dat dit dé korrelmaïs bij uitstek is. Het ras staat helemaal bovenaan in de samenvattende CIPF (2006-2008) lijst voor korrelmaïs. Vermits Salgado een vroeg ras is, valt het vochtpercentage goed mee en blijven droogkosten beperkt. Bravour (FAO 220), het ras dat vorig jaar nog werd aangekondigd als de nieuwkomer bij de rassen voor Barenbrug, staat ondertussen al hoog op de CIPF 2008 lijst (Normaal Netwerk, zeer vroege tot vroege variëteiten, Laag en Midden België) en kan als dé opvolger van zijn grote broer Salgado beschouwd worden. In CIPF korrel 2008 behaalt Bravour 105,4 % korrelopbrengst bij 15 % vocht. Dit ras kan, als zware plant, tevens zorgen voor veel kwalitatief ruwvoeder.
Wat betreft de silomaïsvariëteiten worden er vanuit Barenbrug drie rassen naar voor geschoven: Progress, Paroli en Charles. Progress (FAO 210) is een enkelvoudige hybride die heel wat mogelijkheden bezit, zowel op vlak van kwaliteit (zware plant met hoge energetische opbrengst) als op gebied van plantengezondheid (geen stengelrot en een laag aandeel builenbrand). Bij de resultaten van CIPF (2007) zit Progress hoog qua drogestof- en VEM-opbrengst. Paroli (FAO 230) is een halfvroege maïsvariëteit die volgens DLV Facet (2006) bij de top vijf van silomaïsrassen behoort. Recentere resultaten (CIPF 2008, Normaal Netwerk, halfvroege tot late variëteiten, Laag en Midden België) tonen aan dat Paroli zeer hoog scoort voor zetmeelgehalte bij 101,5 % drogestofopbrengst. Charles, met FAO 245, is een halflate maïsvariëteit die een hoge opbrengst combineert met een hoge kwaliteit. In de samenvatting van CIPF 2008 (Normaal Netwerk, Halfvroege tot late variëteiten, Laag en Midden België) volgt Charles het ras Paroli op de voet qua drogestofopbrengst en zetmeelgehalte.
Het volledige team van Barenbrug-België drinkt een glaasje op het 30- jarig bestaan van Milkway, het grasmengsel voor blijvend grasland.
Bron: Drietandmagazine, 23 januari 2009, nr.4, p.15, Vicky Goossens