Gras voor hooi en kuilvoer; Hay Master

Hooi of voordroogkuil is een belangrijk onderdeel van het rantsoen van uw paard. Minimaal 60% van het rantsoen moet uit ruwvoer bestaan. Bij paarden met een lage energiebehoefte kan het rantsoen zelfs volledig uit ruwvoer bestaan. Speciaal voor de productie van hooi en kuilvoer is Hay Master ontwikkeld. Hay Master is samengesteld uit grassen die geschikt zijn voor paarden én een hoge grasopbrengst leveren. De opbrengst van een Hay Master weide ligt tussen de 10 en 12 ton per hectare. Hay Master is alleen geschikt voor maaiweides. Een Hay Master weide kan niet beweid worden.

Hay Master

Een Hay Master weide levert uitstekend structuurrijk hooi met een goede voederwaarde. De grassen in Hay Master zijn zorgvuldig gekozen en afgestemd op het gebruik door paarden. Voor een optimale werking van de darmen en de maag moeten paarden het ruwvoer goed kauwen. Daarom is Hay Master samengesteld uit structuurrijke grassoorten, zoals kropaar en rietzwenkgras. De grassoort timothee in het graszaadmengsel zorgt voor extra smakelijkheid. Hay Master levert het gezondste en smakelijkste ruwvoer voor paarden.

 

Laag fructaangehalte

Fructaan is een suiker (een koolhydraat) dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Met name bij koude nachten en veel zonlicht produceert een grasplant veel fructaan. Het werkt namelijk als antivries voor het gras. Fructaan is één van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. Fructaan wordt maar gedeeltelijk verteerd in de dunne darm . Hierdoor komen er te veel suikers in de blinde en dikke darm, wat leidt tot een verstoring van de bacteriehuishouding in de darmen. Als gevolg daarvan ontstaan gifstoffen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken.

 

Barenbrug heeft veel onderzoek gedaan naar het fructaan (suiker) gehalte in verschillende grassen. Sommige grassoorten staan bekend om een laag fructaangehalte, maar zelfs binnen een grassoort hebben sommige rassen minder fructaan dan andere rassen. Uiteraard zitten in Hay Master alleen rassen met een zeer laag fructaangehalte.

Diepe beworteling

De rassen in Hay Master hebben wortels tot wel 90 cm diep. Dit is een groot verschil met koeiengras, dat wortels heeft tot 25 centimeter diep. Diepe beworteling heeft als voordeel dat mineralen en vocht diep uit de bodem  gehaald worden. Zelfs in droge periodes produceert de weide veel gras, tot wel 30 procent meer dan koeiengras. Een ander voordeel van de grassen in Hay Master is dat ze snel drogen zodra het gras gemaaid is. Dit voorkomt schimmelvorming en bederf en zorgt voor fris en gezond ruwvoer.

Energiegehalte

Paarden halen energie uit ruwvoer. Paarden met een intensief trainingsprogramma hebben meer energie nodig dan paarden met een lichter trainingsprogramma of paarden die helemaal op rust staan. Met Hay Master kunt u het energiegehalte in het ruwvoer zelf bepalen. U krijgt ruwvoer met 20% meer energie door het gras te maaien voordat het in bloei staat. Paarden die energierijk ruwvoer krijgen, hebben minder krachtvoer nodig. Maait u het gras na de bloei, dan krijgt u low calorie ruwvoer met een maximale bite om verveling en overgewicht bij paarden te voorkomen. Een hooianalyse geeft u volledig inzicht in de voederwaarde van uw hooi. Dit is ideaal bij het samenstellen van het volledige rantsoen voor uw paard. Let hierbij op dat hooi van de voorjaarssnede een andere voederwaarde heeft dan hooi van de najaarssnede.
Voordelen Hay Master:

 

  • Hoge productie van hooi en voordroogkuil
  • Grassen met een laag fructaangehalte
  • Structuurrijk gras voor een gezonde darmwerking
  • Low calorie ruwvoer om verveling en overgewicht te voorkomen
  • Hoge opbrengst, 10 tot 12 ton droge stof per hectare
  • Droogt zeer snel op het veld; bevat na 4 dagen zon al 80% droge stof


Hay Master is niet geschikt voor beweiding; gebruik hiervoor Horse Master.

Waar kunt u Horse Master kopen?

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Koop Horse Master bij een dealer bij u in de buurt!

terug