Paardengras versus koeiengras

Paardengras is nog niet vanzelfsprekend in Nederland. De meeste paarden grazen in een koeienweide en krijgen van deze weides ook hooi of kuilvoer. Paarden vinden dit gras erg smakelijk, maar het is veel te energierijk (fructaan) en bevat te weinig structuur. Dit kan resulteren in een ziek paard, vaak gevolgd door klachten als hoef- en spierbevangenheid. Niet voor niets is er paardengras voor paarden en koeiengras voor koeien. Uw paard heeft behoefte aan paardengras.

 

Paardengras is geen koeiengras

De meeste paarden in Nederland lopen in een weide die geschikt is voor intensieve rundveehouderij. Deze weides zijn ingezaaid met een graszaadmengsel dat is samengesteld met Engels raaigras met een hoge voederwaarde. Dit Engels raaigras is uitstekend voor koeien die veel eiwit nodig hebben voor de productie van melk. Paarden hebben gras nodig met een laag fructaan (suiker) gehalte  en veel structuur. Horse Master is samengesteld met grassen die aansluiten bij de behoefte van paarden.

Grazen

Paarden grazen het gras met de tanden heel kort bij de wortel af. Koeien eten met de tong en grazen dit veel hoger af.

Sterke beworteling van het gras is belangrijk, zodat het paard niet de hele grasplant uit de grond trekt. Doordat paarden het gras zo kort afgrazen, kan een weide moeilijk hergroeien. De kale plekken die dan ontstaan zijn een oorzaak van zandkoliek. Zandkoliek betekent dat het paard tijdens het grazen te veel zand binnenkrijgt. Om bij te dragen aan de gezondheid en om zandkoliek te voorkomen hebben we paardengras ontwikkeld waarin rassen worden gebruikt die een zeer laag groeipunt hebben. Zo kan het paardengras tegen kort afgrazen en krijgt onkruid niet de overhand.

Geen schrale weide

Vaak wordt gezegd dat een schrale weide geschikt is voor paarden. Dat is echter niet het geval. Als gras een tekort heeft aan voedingsstoffen, zal gras ‘gestresst’ raken. Hierdoor groeit het slecht en maakt het veel suikers (fructaan) aan. Dit hoge fructaangehalte kan gezondheidsproblemen als hoefbevangenheid veroorzaken. Een ander probleem is dat de kans op onkruid in een schrale weide groot is. Goed paardengras is lang, hoog en volgroeid met relatief veel vezels en weinig energie.

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

terug