Weidebeheer loont

Hoewel Edith Witjes zich hobbymatig bezig houdt met de sport en fokkerij, gaat het er op haar dressuurstal in Gendt professioneel aan toe. Over elk detail is uitvoerig nagedacht. Met haar uitgekiende weidebeheer worden gezondheidsrisico’s en de kans op blessures aanzienlijk verkleind.

 

Edith Witjes fokt al jarenlang dressuurpaarden die ze vervolgens zelf opfokt, opleidt en uitbrengt in de sport. Haar dochter Kate was liefhebber van de springsport en reed bij de pony’s tot en met ZZ-niveau. Sinds deze jongste Witjes-telg is overgestapt naar de paarden ligt ook haar focus op de dressuur. Met de thuis gefokte en door haar moeder opgeleide paarden is ze inmiddels in de nationale sport actief bij de junioren en met de jongere paarden in de basissport.

Paplepel

“Mijn vader heeft destijds twee veulens gekocht en daarmee hebben we onze fokkerij opgezet”, vertelt Edith Witjes die de fokkerij met de paplepel kreeg ingegoten. “Als de veulens goed genoeg zijn houden we ze zelf. We verkopen wel eens wat maar dat is niet het hoofddoel. Eigenlijk fokken we voor eigen gebruik en niet voor de handel. Voor ons is het hobby”, legt Witjes uit die zelf actief in de sport was tot en met de Intermédiaire I. Bij haar in het Gelderse stadje Gendt gelegen woonhuis beschikt ze over een binnenbaan van 20 x 40 m, een buitenbaan van 20 x 60 m, een grote zandpaddock, een vier meter brede galoppeerbaan rondom het gehele terrein en drie hectare grond.

Bewuste keus

“We hebben vijf jaar geleden bewust de keuze gemaakt om het hele weiland opnieuw te laten inzaaien. Daarbij hebben we gekozen voor het graszaad van Horse Master. Dat is speciaal ontwikkeld voor paarden en is aanzienlijk anders dan koeiengras, wat vooral gericht is op de melkproductie. Daarnaast heeft deze graszode veel draagkracht en blijft daardoor egaal, zelfs bij intensief gebruik”, vervolgt Witjes die haar weide heeft opgesplitst in drie percelen en deze met hout heeft omheind. “Een stevige zode voorkomt ook kale plekken. Dat is in het belang van de gezondheid van de paarden, want als ze te veel zand binnen krijgen ligt zandkoliek op de loer. En uiteindelijk worden kale plekken gevuld met onkruid waardoor de wei na aantal jaar vol staat met onkruid.”

We hebben vijf jaar geleden bewust de keuze gemaakt om het hele weiland opnieuw te laten inzaaien.

Edith Witjes

Hele jaar in de wei

Witjes beschikt over tien boxen en daarvan zijn er momenteel zeven gevuld. Het paardenbestand bestaat uit een fokmerrie met haar pasgeboren veulen, een jaarling, een driejarige en meerdere sportpaarden. Alle komen het hele jaar in de wei. “De jonge paarden en mijn fokmerrie lopen hele dagen buiten en de sportpaarden gaan dagelijks zo’n twee à tweeënhalf uur per dag op het land. Om blessures bij sportpaarden te voorkomen is een wei met een stevige zode een voorwaarde en dat is ook een van de eigenschappen van Horse Master. Daarnaast lopen de paarden het door de sterke zoden minder snel stuk maar het herstelt ook sneller”, aldus Witjes die grote waarde hecht aan het onderhoud van de wei. Ieder jaar laat ze haar weides onderhouden door ze in het voorjaar te bemesten, te slepen, onkruid te spuiten en zo nodig door te zaaien.

 

Koeiengras ongeschikt

Dat het gras van Horse Master een laag groeipunt heeft, vindt Witjes een extra pluspunt.

“Koeien slaan hun tong om het gras waardoor ze het minder diep afgrazen. Maar paarden bijten het gras kort af bij de grond, waardoor een laag groeipunt van belang is voor een snelle hergroei van het gras.” Dat koeiengras niet geschikt is voor paarden ondervond Witjes een aantal jaar geleden toen ze een pony verkocht. “Bij zijn nieuwe eigenaren kreeg de pony uitslag en bulten terwijl hij daar bij ons nog nooit last van had gehad. Na verschillende onderzoeken bleek dat die reactie uit het ruwvoer kwam. Die mensen hadden hem op een wei staan die voor koeien ingezaaid was en voerden hooi van datzelfde land. Ik denk niet dat ieder paard daar op reageert maar koeiengras is echt anders dan paardengras”, zegt Witjes. “Na aanpassing van het ruwvoer zijn de klachten verminderd en uiteindelijk verdwenen, maar het duurde wel even totdat de oorzaak bekend was. Dat was echt wel een dingetje.”

Hooi van eigen land

Van haar drie hectare grasland laat Witjes jaarlijks een deel van hooien. “Dit hooi is van dezelfde hoge kwaliteit als het gras en daardoor uitstekend geschikt voor de paarden. Horse Master is echt afgestemd op de behoeften van paarden.” Speciaal voor de productie van hooi en kuilvoer is Horse Master Hay ontwikkeld, samengesteld uit grassen die geschikt zijn voor paarden én een hoge grasopbrengst leveren. Horse Master Hay levert uitstekend structuurrijk hooi met een goede voederwaarde. Voor een optimale werking van de darmen en de maag moeten paarden ruwvoer goed kauwen. Daarom is Horse Master Hay samengesteld uit structuurrijke grassoorten.

Laag fructaangehalte

Nog een reden om te kiezen voor speciaal paardengras is fructaan. Fructaan is een soort suiker dat door de grasplant wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Teveel fructaan is slecht voor paarden en het is een van de belangrijkste veroorzakers van hoefbevangenheid. De grassen van Horse Master zijn speciaal geselecteerd op een laag fructaangehalte.

Een sterke groene weide voor uw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om uw paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master ontwikkeld.

 

Horse Master is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master.

Waar kunt u Horse Master kopen?

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Koop Horse Master bij een dealer bij u in de buurt!

 

terug