Wat u absoluut moet weten over gezond paardengras

Het rantsoen voor paarden bestaat voor een groot deel uit gras en hooi. Of dit rantsoen gezond is voor uw paard hangt af van het gras in uw weide of het gras waarvan het hooi gemaakt is. Er zit veel verschil in voedingstoffen tussen verschillende grasrassen. Gras voor melkkoeien bevat veel voedingsstoffen (suiker) die juist weer ongezond zijn voor paarden. Daarom heeft Barenbrug Horse Master ontwikkeld. Een graszaadmengsel afgestemd op de voedingsbehoefte en het graasgedrag van paarden.

Antwoorden op vragen over paardengras

Gezond gras voor uw paard

 

Is ruwvoer gezond voor mijn paard? [Top]

Gras is een belangrijk onderdeel van het rantsoen van uw paard. Minimaal 60% van het rantsoen moet uit ruwvoer (gras - hooi of voordroogkuil) bestaan. Bij paarden met een lage energiebehoefte kan het rantsoen zelfs volledig uit ruwvoer bestaan. Paarden hebben behoefte aan ruwvoer met veel structuur en een laag fructaangehalte (suiker).

 

Wordt mijn paard hoefbevangen van gras? [Top]
Hoefbevangenheid wordt met name veroorzaakt door gras met een te hoog fructaangehalte. Fructaan is een koolhydraat (een soort suiker), dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Met name bij koude nachten en veel zonlicht produceert een grasplant veel fructaan. Het fructaangehalte tussen verschillende grasrassen verschilt behoorlijk. Gezond gras voor paarden bestaat uit gras met een laag fructaangehalte.

 

Zit er fructaan in Horse Master? [Top]

Barenbrug heeft onderzoekt gedaan naar het fructaangehalte in meer dan 70 grasrassen. De rassen in het graszaadmengsel Horse Master zijn speciaal geselecteerd op een laag fructaangehalte en bevatten gemiddeld minder dan de helft aan fructaan ten opzichte van de rassen andere graszaadmengsels.

 

Wat zijn endofyten en zijn deze schadelijk voor paarden? [Top]

Een endofyt is een schimmel die in alle delen, behalve de wortels, van gras kan voorkomen. De hoogste concentratie komt voor in de bladeren en bladscheden. De besmetting wordt overgedragen via het zaad van de besmette plant. Endofyten zijn giftig voor paarden. Het graszaadmengsel Horse Master is samengesteld met rassen die vrij zijn van endofyten.

 

Waarom is koeiengras slecht voor paarden? [Top]
Gras voor koeien bevat veel energie waardoor koeien veel melk kunnen produceren. Paarden hebben juist meer behoefte aan gras met structuur en weinig fructaan (suiker). Daarnaast grazen koeien met hun tong, terwijl paarden het gras kort bij de grond afbijten. Dit vereist gras met een zeer laag hergroeipunt dat een snelle hergroei van het gras stimuleert. Hiermee voorkom je kale plekken in de weide.

 

In welk groeistadium is het gras ideaal voor mijn paard? [Top]
Gras van circa 15 cm hoog is qua samenstelling uitgebalanceerd en geschikt voor paarden. Barenbrug adviseert het gras in dit stadium aan paarden aan te bieden. Hiervoor is een systeem van omweiden met meerdere weides (3 tot 5) noodzakelijk. Laat de paarden in de weide zodra het gras de juiste hoogte bereikt heeft. Laat het gras vervolgens afgrazen en verplaats de paarden zodra de andere weide de ideale hoogte bereikt heeft. Vervolgens kan de afgegraasde weide onderhouden en bemest worden. Op deze manier krijgt uw paard altijd de juiste kwaliteit gras en kunnen de weides goed onderhouden worden.

 

 

Aanleg en onderhoud

 

Wat is het beste tijdstip om een paardenweide in te zaaien? [Top]

Het voorjaar en het vroege najaar zijn goede periodes om grasland in te zaaien. In deze periodes zorgen de temperatuur en de vochtigheid voor optimale ontkieming en groei van het gras. De bodemtemperatuur dient minimaal 8°C te zijn (dit is eenvoudig te meten). Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. U kunt Horse Master zaaien tot eind september. Horse Master Hay moet zelfs vóór 1 september gezaaid worden. Als u later zaait kunnen de jonge grasplantjes zich onvoldoende ontwikkelen voor de winter en vorstschade oplopen.

 

Hoe lang kan ik een weide niet gebruiken na inzaai? [Top] 

Na inzaai kan de weide twee maanden niet gebruikt worden. Het gras moet minimaal één keer gemaaid worden voor beweiding. Voor de eerste maaibeurt moet het ca. 15 cm lang zijn. Eventuele kale plekken kunt u bijzaaien en het land kan, indien nodig, voorzien worden van extra voedingstoffen (stikstof, kalium en fosfor).

 

Hoe kan ik een slechte weide met veel kale plekken herstellen? [Top]
Als de graszode wat dunner is en kale plekken vertoont, is doorzaaien een goede oplossing om de weide te herstellen. Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat u de weide sneller weer kunt gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien.

 

Wat is het beste tijdstip om een paardenweide te herstellen? [Top]

De beste tijdstippen voor doorzaaien zijn februari tot en met april en augustus tot en met september. Voor het doorzaaien van een weide met veel open plekken is per hectare 40 kilo Horse Master nodig. Heeft een weide weinig open plekken dan volstaat 25 kilo Horse Master per hectare.

 

Bemesting

 

Is het noodzakelijk om een paardenweide te bemesten? [Top]

Bemesten en bekalken is van essentieel belang om uw weide in goede conditie te houden. Het is een fabel dat een schrale weide geschikt is voor paarden. Paarden hebben voedingsstoffen en sporenelementen uit gras nodig om goed te kunnen functioneren. Dit bereik je alleen door een goede bemesting. Bovendien krijgen paarden in een schrale weide te veel zand binnen, waardoor de kans op zandkoliek aanzienlijk toeneemt.

 

Welke meststoffen heeft mijn paardenweide nodig? [Top]

De conditie van de bodem is het uitgangspunt bij bemesting. Het is verstandig om elke vier tot vijf jaar een bodemanalyse te laten uitvoeren. Dit kan gedaan worden door een instituut zoals BLGG. Een grondmonster neem je bij voorkeur voor het doodspuiten van de bestaande grasmat.

Een paardenweide bemesten met paardenmest is af te raden vanwege de wormbesmetting.

 

Gras voor hooi of kuilvoer

 

Is Horse Master geschikt voor hooi of kuilvoer? [Top]
Ja, van een Horse Master weide kunt u prima hooien of inkuilen. Maar indien u de weide uitsluitend gebruikt voor de productie van hooi of kuilvoer adviseren wij u de weide in te zaaien met Horse Master Hay. Horse Master Hay geeft een hogere grasopbrengst per hectare.

 

Wat is de opbrengst van een Horse Master Hay weide? [Top]

De opbrengst van een Horse Master Hay weide ligt tussen de 10 en 12 ton per hectare. Horse Master Hay is alleen geschikt voor maaiweides.

 

Waar kan ik Horse Master bestellen? [Top]

U kunt Horse Master bestellen bij één van onze dealers

Paardengras versus Koeiengras

Gras dat gezond is voor paarden heeft andere eigenschappen dan gras dat onwikkeld is voor melkkoeien. Paarden hebben structuurrijk gras nodig met een laag fructaangehalte. Dit voorkomt zieke paarden met klachten zoals hoef- en spierbevangenheid.

 

In de video vertelt Willem Beker, bedrijfsleider op een opfok- en trainingstal, over zijn ervaringen...

terug