Kale plekken gras, prooi voor straatgras

Straatgras, de nachtmerrie van elke greenkeeper en fieldmanagerKale plekken zijn een prooi voor onkruiden zoals straatgras. Straatgras vestigt zich zeer snel. Ook bij lage temperaturen krijgt straatgras het voor elkaar om zich flink te vermenigvuldigen. Die kale plekken vormen zich snel als er niet wordt doorgezaaid en worden dus razendsnel opgevuld met straatgras. Door ook in het najaar door te zaaien met RPR of SOS kan het aandeel straatgras met tot wel 40% worden beperkt tot aan het aankomend voorjaar. 

 

Najaarsdoorzaai van cruciaal belang

Straatgras is overal en als de omstandigheden voor het plantje maar even gunstig zijn (nattigheid) steekt het de kop op in een sportveld. De herfstmaanden zijn traditioneel een periode waarin straatgras het nog eens probeert zich in de grasmat te handhaven of juist te vestigen, net voordat de winterkou intreedt. Dit wordt nog eens vergemakkelijkt als de grasmat open is en dus ruimte biedt voor de vestiging van straatgras. Daarom is tijdig doorzaaien met RPR of SOS van cruciaal belang. Bovendien kan het grasmat dan met een mooie dichte zode de winter ingaan en wordt het risico op straatgras in het vroege voorjaar hiermee weer verkleind. 

 

Doorbreek straatgrascyclus

De zomer 2014 had twee gezichten. Juli was warm en zonnig maar augustus was fris en nat. Hierdoor heeft straatgras zich op veel plekken goed weten te vestigen. Veel grasmatten zijn het nieuwe seizoen dus met een valse start begonnen. Veel straatgras in het begin levert dus veel kale velden op halverwege het seizoen en daarmee dus weer een prooi is voor straatgras enz. enz. Om deze straatgrascyclus te doorbreken is regelmatig doorzaaien dus wenselijk. Timing van doorzaai is om meerdere redenen altijd erg lastig maar belangrijk om te onthouden zijn de bloeimomenten van straatgras. Tijdens deze bloei wordt nieuw zaad gevormd en is de verspreiding van het ongewenste gras maximaal...

 

Tot wel 40% minder straatgras in het voorjaar door in het najaar door te zaaien met RPR of SOS.

 

Meer weten over straatgras, klik hier!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RPR

De meeste grasmengsels gaan ten onder tegen straatgras. Dat komt door de zeer snelle kieming van straatgras. Het kiemt en vestigt zich vaak eerder dan de meeste grasmengsels. Bij Barenbrug hebben we echter mengsels die nóg sneller zijn. Een voorbeeld is het ijzersterke RPR, dat kiemt zeer snel en vormt een extreem sterke grasmat die straatgras bijna geen kans geeft zich te vestigen. 

 

Klik hier voor meer informatie over RPR.

 

SOS

In de koudere maanden is het raadzaam om SOS te gebruiken. SOS kiemt al bij zo’n 6 graden en Straatgras kiemt pas bij 8-10 graden. Zo gaat SOS de strijd aan met straatgras. SOS heeft ook nog eens een zeer snelle kieming en zo heeft u na zo’n twee weken weer een egale grasmat zonder kale plekken. 

 

Klik hier voor meer informatie over SOS.

bijlagen