Mexicaanse voetbalclub naar de top met Cruijff op gras van Barenbrug

Van het Mexicaanse ‘Chivas’ de beste voetbalclub van de wereld maken. Die uitdaging heeft Johan Cruijff met beide handen aangepakt nu hij adviseur is bij de club. De basis moest goed zijn en dus werd op aandringen van Cruijff het kunstgras vervangen door natuurlijk gras; Barenbrug gras.

 

 

Overschakelen naar natuurlijk gras was één van de eerste zaken die Cruijff onder handen wilde nemen in het voetbalstadion van Guadalajara. Dat lieten Frank Barenbrug, directeur van graszaadbedrijf Barenbrug, en Roberto Berentsen, de partner van Barenbrug in Mexico zich geen twee keer zeggen. Zij namen contact op met Cruijff en Chivas en een half jaar later is de Barenbrug grasmat in het Mexicaanse voetbalstadion een feit. 

 

Natuurlijk beter

Cruijff twitterde vanaf zijn officiële account: “Bij het voetbal dat wij willen spelen functioneert natuurlijk gras goed. Daarmee denken we dat alles wat natuurlijk is, beter is.” Frank Barenbrug weet dat als geen ander en verklaard: “De beworteling is op sportvelden vaak een probleem. Daarom adviseerden we Cruijff en Chivas om het graszaadmengsel Water Saver te zaaien. Dit gras heeft een diepe beworteling, wat zorgt voor een sterke grasmat. In de sportwereld is dit van groot belang.” Dat Water Saver goed tegen de droogte kan, was voor de Mexicaanse voetbalclub reden te meer om het graszaad van Barenbrug te kiezen.  

 

Prominente rol

De Mexicanen zijn duidelijk enthousiast over het initiatief van de Nederlanders.  “De ongelimiteerde hulp voor het renoveren van het veld bestempelen wij als hoogwaardig, zowel binnen als buiten de club”, schreef de Spaanse krant La Noticia. “Guadalajara heeft nu een prominentere rol in zowel de Mexicaanse competitie als op mondiaal niveau.” Voor Cruijff is dit de juiste basis om ‘zijn’ Chivas naar de top van het voetbal te brengen.