HEADER_SOS_NL-500-2024!

SOS redt kaal gespeelde velden in de winter

Sportvelden worden dag in, dag uit bespeeld. Het is in veel gevallen dan ook geen wonder dat er in de koudere maanden kale plekken in de grasmat ontstaan. Gewone grassen krijgen te weinig licht en temperatuur om deze plekken succesvol op te vullen. Met SOS® is dat probleem verleden tijd. SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS staat garant voor succes

SOS® is binnen de sportwereld zeker niet onopgemerkt gebleven. Het mooiste voorbeeld is misschien wel het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010. De velden voldeden voor aanvang niet aan de standaard en daarom kwam de roep om een redmiddel. Dat redmiddel werd SOS®. Binnen een mum van tijd kwam het gras op, groeiden de velden volledig dicht en werden de wedstrijden op de beste velden gespeeld. Ook bij eredivisieclubs is SOS® zeer populair, vooral in de winterperiode wordt er fanatiek doorgezaaid.

Met SOS® heeft Barenbrug op de Demo-Dagen Sportfacilities in 2009 de innovatieprijs gewonnen. De innovatieprijs richt zich op producten en diensten voor sportaccommodaties, sport- en speeltoestellen en recreatie. De prijs wordt uitgereikt aan een innovatief product of een vernieuwende dienst. Hieruit blijkt wat SOS® heeft losgemaakt in de sportwereld.

Hele winter, wanneer mogelijk, door blijven zaaien met SOS®! Wanneer dit regelmatig wordt gedaan, zit er altijd kiemend zaad in de grond. 

Erwin Beltman
Fieldmanager stadion Feyenoord

Toonaangevende technologie

Het hoofddeel in het SOS® mengsel is een ras dat snel vestigt (Lolium multiflorum westerwoldicum) en de eigenschappen heeft van een sport- en recreatiegras. Het is het derde generatie eenjarig raaigras met sport- en gazoneigenschappen. Op de markt worden tetraploïde Engels raaigrassen als een goed alternatief gezien voor SOS® op sportvelden. Tetra’s groeien over het algemeen snel, maar het heeft niet de kwaliteit van SOS® dat zich al bij een temperatuur van 6°C vestigt. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek.


Klik hier voor meer informatie over de toonaangevende technologie in SOS® 

In december heb ik SOS® doorgezaaid en de Graaddagen geteld. Na 14 dagen doken de SOS® planten al op. Geweldig!

Henry de Weerd
Groundsman Grolsch Veste (FC Twente Enschede)

Doorzaaien bij lage temperaturen

SOS® is in de afgelopen jaren bekend geworden door een extreem snelle vestiging bij lage bodemtemperaturen (4 °C). Hierdoor behoudt de grasmat het hele jaar door haar kracht. Wanneer SOS® op het juiste moment wordt doorgezaaid, in de herfst- en wintermaanden, wordt een grasmat van hoge kwaliteit gewaarborgd. Doorzaaien met SOS® garandeert een grasbezetting van minimaal 60% binnen een maand. Dat is 18 dagen sneller dan wanneer er doorgezaaid wordt met mengsels die Engels raaigras bevatten.

 

 

Klik hier voor meer informatie over doorzaaien bij lage temperaturen.

Speelseizoen verlengen

Dankzij SOS® kan het speelseizoen behoorlijk verlengd worden. Door het veld vroeg in het seizoen door te zaaien, behoudt het veld een hoge grasbezetting. Velden kunnen zo intensiever bespeeld worden dan voorheen. Met SOS® wordt het aantal speeluren drastisch verhoogd, soms met wel 100 extra uren per jaar.

 

 

Het kaal gespeelde doelgebied was binnen mum van tijd weer gevuld met prachtig gras.

Henk Schreuder
Groundsman SC Heerenveen

Straatgras voorkomen

Straatgras, ook wel Poa Annua, is een eenjarig, soms tweejarig en in een enkel geval overblijvend beemdgras (Poa) met een korte beworteling. Wanneer er niks tegen straatgras wordt gedaan, zal het zich overal vestigen. Dit kan vele kale plekken en verschillende ziektes in de grasmat tot gevolg hebben. SOS® gaat, in tegenstelling tot veel andere grassen, wél de strijd aan met straatgras. Doordat SOS® zich zo snel vestigt, heeft straatgras bijna geen kans om zich te vestigen.

 

 

Klik hier voor meer informatie over straatgras.

 

Snelste vestiging

Er is geen gras dat zich zo snel vestigt als SOS®. De snelle vestiging vindt al plaats bij temperaturen vanaf 4 °C. SOS® is in de afgelopen jaren bekend geworden als hét mengsel voor doorzaaien en heeft dus een extreem snelle vestiging bij lage bodemtemperaturen. Hierdoor is, bij goed onderhoud, een dichte zode gegarandeerd.

 

Kieming voorspellen met GDD (Growing Degree Days)

Met behulp van de zogenaamde graaddagen rekenmethode is de kieming van SOS® te voorspellen. Graaddagen worden doorgaans gebruikt in de landbouw om het moment van oogsten of bemesten te voorspellen. Ook is het een bruikbare methode om de ontwikkeling van onkruiden in een gewas te bepalen. De graaddagen kunnen worden berekend met de volgende formule: (Tmax + Tmin)/2.  De proeven hebben laten zien dat SOS® kiemt na 100 tot 110 graaddagen ten opzichte van bijvoorbeeld 100% Engels raaigras Bargold (vanaf 115 graaddagen) en Barlennium (120 graaddagen).

 

 

Klik hier voor meer informatie over het voorspellen van de kieming met de zogenaamde graaddagen. 

Visueel aantrekkelijke velden

De eerste blik op een veld bepaalt het totale beeld. Een slecht veld doet afbreuk aan het beeld van de kijker. Veelal komt dat door kale plekken die vooral in de koude maanden toenemen. Met SOS® is dat probleem voorbij. Niet alleen omdat SOS® kale plekken opvult, maar ook omdat straatgras ze dan niet meer kan invullen. Wanneer straatgras begint te groeien, is er al snel kleurverschil in het veld te zien. SOS® heeft dezelfde kleur als bijvoorbeeld RPR en daardoor behoudt het veld haar visuele aantrekkelijkheid.


Klik hier voor meer informatie over het visuele aspect van SOS®

Referenties bewijzen het succes van SOS

Verschillende eredivisieclubs zweren bij het pijlsnelle SOS®. In de koudere maanden worden velden massaal doorgezaaid met SOS® om de hoge kwaliteit van de sportvelden te behouden. SOS® heeft haar kracht bewezen op EK’s en WK’s. Voor de snelste oplossing in de koude maanden is SOS® de absolute aanrader.

 

 

Klik hier voor meer ervaringen van SOS-gebruikers.

SOS

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

Neem contact met
ons op
Klik hier
Vind een dealer bij
u in de buurt
Waar te koop
terug