Drie jaar lang het beste veld in De Kuip

In De Kuip in Rotterdam (NL) ligt nu al drie jaar op rij het beste veld van de Eredivisie. Een prestatie van formaat door het goede werk van fieldmanager Erwin Beltman en zijn team. Om tot een constant perfect veld te komen is kennis, kunde, flexibiliteit en uiteraard het perfecte graszaad nodig.

 

Passie, plezier en prestatie

Het geheim voor het realiseren van jaren lang een topveld in De Kuip zijn volgens Erwin Beltman de drie P’s. “Door passie, plezier en prestatie hebben we nu al drie jaar op rij het beste veld van de Eredivisie. We maken gebruik van RPR, dat heeft geleid tot al die jaren een topveld. De beoordeling van het veld was dit jaar zelfs nog hoger dan die van voorgaande jaren. Ons werk krijgt dus extra waardering van spelers van andere clubs”, aldus Beltman.

 

Door passie, plezier en prestatie hebben we nu al drie jaar op rij het beste veld van de Eredivisie.

 

Pieken op het juiste moment

“Om een constant goed veld te hebben moet je wel eens geluk hebben. Je kunt een kwartier voor aanvang van een wedstrijd nog zo’n topveld hebben, maar door een flinke regenbui kan het veld na 90 minuten spelen volledig kapot getrapt zijn. Afgelopen jaar zat het weer ons mee. Ook hebben we mazzel gehad met redelijk zachte winters. Bij bijvoorbeeld golfbanen moet het gras het hele jaar door top zijn. Bij voetbalvelden moet je pieken op het juiste moment. Als het veld op de wedstrijddag maar perfect is. Die 22 spelers gaan 90 minuten lang intensief over het veld, direct daarna moeten wij klaar staan om de schade te herstellen en het veld zo vitaal mogelijk te krijgen.”

 

Ons werk krijgt dus extra waardering van spelers van andere clubs.

 

Mogelijkheden voor topveld

De Directie/ management van stadion Feijenoord/ Feyenoord BVO zien het belang voor een topveld in De Kuip. Rico Salomons Facilitair Manager en eindverantwoordelijk voor het veldonderhoud onderschrijft de woorden van Erwin.

Door het “topsport klimaat” dat heerst bij stadion Feijenoord en Feyenoord BVO is een topveld vanzelfsprekend, Erwin en ikzelf zijn durende het gehele jaar met elkaar aan het sparren om de best mogelijke behandeling aan de velden te kunnen geven (buiten het hoofdveld stadion onderhouden wij ook de trainingsvelden BVO op Varkenoord alsmede twee velden van de Feyenoord academie en het hoofdveld van de SC Feyenoord). Dit resulteert meestal in een wensenlijst voor middelen en machinerieën die ik dan meeneem in de begroting. Wij verwachten niet alleen een topprestatie van onze voetbalspelers, maar ook van het grasteam.

 

Nergens bang voor

Volgend seizoen komt er in De Kuip een volledig nieuw veld te liggen. Op zaterdag 2 juli wordt namelijk het evenement Monster Jam gehouden. Het RPR-veld kan veel betreding aan, maar een monstertruck gaat wat te ver. Erwin Beltman: “11 juli wordt er een nieuwe grasmat in ons stadion gelegd. Een week later is dan al de open dag. We gaan zorgen voor weer een jaar topgras. Er is geen situatie die wij niet meer aankunnen en dus zijn we nergens bang voor.”

 
Puur natuur

Een vraag over een mogelijke overgang naar kunstgrasvelden is in Nederland tegenwoordig onvermijdbaar. De waardering van kunstgrasvelden door de spelers van de clubs is vele malen lager dan die van echte grasvelden. “Ik ben totaal geen voorstander van kunstgras. Hier krijgen we het ieder jaar voor elkaar om een puur natuur topveld neer te leggen. Nederland is het enige land waar zo veel plastic ligt, we zijn of worden zo het lachertje van Europa.”

 

Hier krijgen we het ieder jaar voor elkaar om een puur natuur topveld neer te leggen.

 

IJzersterk RPR

De uitlopers in RPR zorgen voor een natuurlijk netwerk van horizontale uitlopers, de zogenaamde determinate stolons. Deze vormen een soort van netting in de zode, waardoor RPR een uitstekende betredingstolerantie biedt en ijzersterke velden mogelijk maakt. Het gras laat zich dankzij RPR niet zomaar uit het veld schoppen. Zo blijft de schade aan het veld beperkt. Wanneer er wel schade ontstaat treedt het zelfherstellende vermogen van RPR in werking. Voor zowel inzaai als doorzaai is RPR zeer geschikt. 

 

Klik hier voor meer informatie over RPR.