Gras doorzaaien verlaagt de voerkosten per liter melk

 

 

Het beheersen van de voerkosten is voor elke veehouder die een hoog rendement wil halen van groot belang. Als u veel en kwalitatief goed gras van uw grasland haalt, bespaart u op de aankoop van krachtvoer en andere voedermiddelen en verlaagt u de voerkosten per liter melk. Tegelijkertijd levert het een positieve bijdrage aan de mineralenbalans op de KringloopWijzer. Het is dus zaak om uw weiden te koesteren en ervoor te zorgen dat deze optimaal benut worden. 

 

 

 

 

Schadeoorzaken
Of u uw graspercelen laat beweiden of maait, in de loop van de jaren zal er slijtage optreden. Koeien laten hun sporen achter, net als de bemestings-, maai- en oogstmachines. Maar ook de natuur heeft haar invloed, zelfs in een zachte winter kan schade ontstaan. En ook eerder uitgevoerde bespuiting laat soms zijn sporen achter. Als gevolg hiervan ontstaan beschadigde plekken waar onkruiden en slechte grassen, met onkruidgras ruwbeemd voorop, sluipend oprukken in uw grasbestand. Dit gaat ten koste van de grasopbrengst en de kwaliteit van uw gras.

 

Doorzaaitijdstip
Omdat het vaak plaatselijke schadeplekken zijn, terwijl zeker 75 tot 80% van uw weiden bezet zijn met goede grassen als Engels raaigras, verdient doorzaaien de voorkeur boven herinzaaien. Niet alleen is het een minder ingrijpende oplossing, het is ook een snelle én goedkope manier om de grasopbrengst en de kwaliteit van uw graspercelen te verbeteren. Of u er voor kiest om door te zaaien in het najaar (september/oktober) of in het voorjaar (februari/ maart), u kunt er zeker van zijn dat u vanaf het eerste jaar meer en kwalitatief beter gras in uw weide heeft. Wanneer de doorzaai in het najaar goed aanslaat, levert de eerste snede in het navolgende jaar 30 procent meer gras op dan een snede van een tien jaar oud perceel. Kiest u voor doorzaaien in het voorjaar, dan haalt u vanaf de derde snede meer gras en voederwaarde van uw land. Zo verdient u de kosten van het doorzaaien, die gemiddeld circa € 150,- per hectare bedragen, al in het eerste jaar terug.

 

 

 

Milkway•Doorzaai

Doorzaaien met Milkway•Doorzaai verhoogt de voederwaarde en de gras opbrengst van de weide. Zo haalt u dus meer rendement uit uw eigen ruwvoer en verlaagt u de kostprijs van de melkproductie.

 

Klik hier voor een Milkway dealer bij u in de buurt.