Doorzaai van grasland: wat verdien je ermee?

 

Doorzaaien van grasland verdient zich snel terug. Door de toename van ruwbeemd, straatgras, kweek en onkruiden, maar ook door het ontstaan van kale plekken, gaat uw grasland achteruit in opbrengst en kwaliteit. Een perceel met 50% slechte grassen levert hooguit 9 ton drogestof per hectare, terwijl u op een perceel met 95% goede grassen 14 ton drogestof kunt oogsten.

 

Dit is een meeropbrengst van meer dan 50% aan voederwaarde van uw grasland. Bovendien draagt goed gras substantieel bij aan de uitkomst van uw Kringloopwijzer. 

 

 

 

Voordelen doorzaaien
Als u er voor kiest grasland door te zaaien, dan repareert u de open zode en voorkomt u extra onkruiddruk in uw weide. Het aandeel Engels raaigras in uw weide neemt toe ten koste van het onkruidgras ruwbeemd en andere matige grassen en onkruiden. Door doorzaaien is verbetering van de ruwvoerkwaliteit en verhoging van de drogestofopbrengst mogelijk tegen acceptabele kosten. Alles bij elkaar haalt u zo meer rendement uit uw eigen ruwvoer. Daarnaast verlengt u ook de levensduur van uw weiland.

 

Rendement doorzaaien

De kosten van doorzaaien bestaan uit de investering in graszaad plus de bewerkings- en zaaikosten, een totaalbedrag van circa € 150,- per hectare. Als u de keuze heeft is dit een aantrekkelijke optie, want herinzaai van grasland kost ongeveer € 800,- per hectare. Een geslaagde doorzaai van uw grasland in het najaar wordt al in de eerste voorjaarssnede terugverdiend. Op jaarbasis bedraagt de extra opbrengst in het eerste jaar na doorzaaien € 210,- * per hectare. Bij doorzaaien in het voorjaar wordt na de tweede snede opbrengstvoordeel geboekt, terwijl elke snede na het doorzaaien een betere graskwaliteit oplevert. Bovendien bespaart u kosten op de bestrijding van onkruid, omdat u bij een beter grasbestand minder of niet hoeft te laten spuiten.

 

* Door de genetische vooruitgang van gras levert een grasmat van 10 jaar oud zeker 10% minder op. Dat is 700 kg/ha per jaar en met de huidige voerprijzen is dit een opbrengstderving van €210,-.

 

 

Milkway•Doorzaai

Milkway•Doorzaai is hét ideale mengsel voor doorzaaien. Doorzaaien met Milkway•Doorzaai verhoogt de voederwaarde en de opbrengst van de weide. Doorzaaien verbetert de ruwvoerkwalitweit en verhoogt de drogestofopbrengst. Zo haalt u dus meer rendement uit uw eigen ruwvoer. Daarnaast levert Milkway•Doorzaai per jaar €210,- extra op per hectare.

 

Klik hier voor een Milkway dealer bij u in de buurt.