Mineralen benutting

De lange wortels van rietzwenk (NutriFibre) zijn de verklaring van de uitstekende mineralen benutting van het gewas. De wortels bereiken een diepte van 105 cm en zorgen ervoor dat er vrijwel geen enkele mineraal verloren gaat. Zachtbladig rietzwenk (NutriFibre) realiseert een benutting van stikstof van maar liefs 96%. 

Stikstof

Een van de belangrijkste mineralen voor de veehouderij is stikstof. Uit één kilo stikstof maakt een plant 6,25 kilo eiwit. De lange wortels van zachtbladig rietzwenk (NutriFibre) halen stikstof diep uit de bodem zodat het gras in staat is veel eiwit aan te maken. Dit bespaart veehouders op aankoop van krachtvoer.

Naast het strooien van stikstof is het zaaien van een klavermengsel in een weide een goedkope en duurzame oplossing om meer stikstof in de plant te krijgen. Klaver haalt stikstof uit de lucht en legt dit via het worstelstelsel vast in de bodem. Klaver heeft wortels tot 70 cm diep, dus NutriFibre kan met zijn lange wortels alle stikstof benutten die door de klaverplant wordt aangemaakt.

Fosfaat

Zonder fosfaat kan er geen plant groeien. Veehouders zijn echter beperkt in het strooien van fosfaat. Gelukkig zit er in de bodem gemiddeld 5.000 kilo fosfaat per hectare dat benut kan worden door planten. Deze planten hebben dan wel diepe wortels nodig om alle fosfaat naar boven te halen. Engels raaigras heeft wortels van maximaal 25 centimeter en kan met deze wortels niet bij alle fosfaat komen. Daar tegenover heeft zachtbladig rietzwenk( NutriFibre) wortels tot wel 105 centimeter lang en haalt hiermee de fosfaat naar boven. Dit resulteert in een betere plantengroei en schoner grondwater.

Kalium

Kalium is een mineraal dat zorgt voor spanning is de cel waardoor het gras sterk blijft en niet gaat hangen. Bovendien veroorzaakt een tekort aan kalium roest in het gras. Met name in het najaar heeft Engels raaigras op zandgrond een tekort aan kalium. Wederom kan deze grassoort niet bij de mineralen die in de diepere lagen van de bodem zitten. Rietzwenk haalt met zijn lange wortels het kalium diep uit de bodem en blijft hierdoor ook in het najaar sterk en gaat niet hangen. Het gras is smakelijk voor de koeien door de afwezigheid van roest.

Uitspoelen van mineralen

Bij aanhoudende regen en een lage organische stofgehalte spoelen mineralen uit. De lange wortels van NutriFibre zijn ook in staat de uitgespoelde mineralen diep in de bodem op te nemen.

 

Barenbrug past de NutriFibre technologie toe in GreenSpiritā—¸Structuur.

 

Voor een goede benutting van mineralen, hoge voederwaarde én structuur is NutriFibre van Barenbrug de beste optie.