

Najaarsgras stond te boek als het voer voor jongvee of nog erger...
Najaarsgras stond te boek als het voer voor jongvee of nog erger, de moeite niet om te oogsten. Tegenwoordig weten veehouders wel beter. Najaarsgras is uitstekend ruwvoer met veel eiwit en voedingsstoffen mits je het zorgvuldig oogst.
Wist je dat je tot 20 procent meer droge stof gras van een... |
Wist je dat je tot 20 procent meer droge stof gras van een hectare kunt halen als je kiest voor het mengsel Tornado 2 met daarin de nieuwste generatie Italiaans raaigras? Dit blijkt uit een grote vergelijkende rassenproef van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO naar Italiaans raaigras. |
Wat biedt kruidenrijk grasland? Meer bijen en insecten, roepen...
Wat biedt kruidenrijk grasland? Meer bijen en insecten, roepen velen. Maar kruiden hebben meer voordelen dan de biodiversiteit. Wat denk je van een uitstekende tolerantie tegen droogte en een hogere melkproductie?
Mais is een hoogwaardig ruwvoer dat veel energie levert. Mais is...
Mais is een hoogwaardig ruwvoer dat veel energie levert. Mais is in het rantsoen een zeer goede aanvulling om (onbestendig) eiwit te benutten. Maar hiervoor is wel zetmeel nodig. Uit een onafhankelijk onderzoek van ruwvoeradviesbureau Groeikracht is gebleken dat er in het proces tussen het hakselen en voeren van de mais veel zetmeelverlies optreedt. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van een inkuilmiddel.
Klaver is een prachtig gewas om samen met gras te telen. Het...
Klaver is een prachtig gewas om samen met gras te telen. Het levert je extra eiwit, je hoeft minder kunstmest te strooien en je koeien zijn er dol op. De teelt is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste dingen doen.
In het droge jaar 2018 maakte melkveehouder Henk Albring kennis...
In het droge jaar 2018 maakte melkveehouder Henk Albring kennis met ProtaPlus van Barenbrug. De teelt van dit eenjarige eiwitrijke grasklavermengsel pakte zowel voor hem als de akkerbouwer met wie hij samenwerkt goed uit. Afhankelijk van zijn ruwvoerpositie overweegt de veehouder ook dit jaar de eiwitrijke teelt.
De droogte waar we momenteel mee te kampen hebben betekent voor...
De droogte waar we momenteel mee te kampen hebben betekent voor veel melkveehouders een lagere droge stof opbrengst van hun graslandpercelen. Om ruwvoertekort te voorkomen is een maximale benutting van de grasopbrengst essentieel. Hieronder volgen een aantal tips om dit te bereiken.
Door het droge, zonnige weer in combinatie met koude nachten...
Door het droge, zonnige weer in combinatie met koude nachten, bevat de eerste snede dit jaar veel suiker. Dat brengt risico’s met zich mee. Grasanalyses laten zien dat op sommige percelen het suikergehalte in de eerste snede piekt tot aan bijna 200 gram per kilo droge stof. In 2019 schommelde dit getal rondom de 150.
Een voorspelbare grasopbrengst, in tonnen én kwaliteit, waarvan...
Een voorspelbare grasopbrengst, in tonnen én kwaliteit, waarvan koeien maximaal melk geven. Dat is het grote voordeel van mengsels met gelijktijdige bloeiende rassen. De GreenSpirit-mengsels SmakelijkeWeide, Maaien en IntensieveBeweiding beschikken over dit unieke kenmerk.
Wat is er mooier dan komend voorjaar op elk moment te kunnen...
Wat is er mooier dan komend voorjaar op elk moment te kunnen kiezen wat je met een perceel gras doet: doorhouden als een absolute topperceel voor de productie van kuilgras of toch omploegen en het perceel gebruiken voor de maisteelt?...
Wie wil het niet: fitte koeien, minder jongvee en meer melk in de...
Wie wil het niet: fitte koeien, minder jongvee en meer melk in de tank? Met het inkuilmiddel Bonsilage Fit mais lukt dit: koeien blijven gezond, gaan langer mee en produceren optimaal.
NutriHerb verrijkt de biodiversiteit van je grasland. Het mengsel...
NutriHerb verrijkt de biodiversiteit van je grasland. Het mengsel combineert biodiversiteit en voederwaarde. De gezondheid van je melkvee en de bodemvruchtbaarheid nemen toe. Met de volgende teelttips weet je zeker dat je gras-voederkruidenweide een succes wordt.
Het is meer dan een trend: overheid, burgers en consumenten...
Het is meer dan een trend: overheid, burgers en consumenten willen zuivelproducten uit een
duurzame melkveehouderij. Afwachten is voor melkveehouders geen optie. Daarom introduceert
Barenbrug een nieuw ruwvoerconcept: NutriHerb, een gecertificeerd gras-voederkruidenmengsel.
Corné Ansems runt samen met zus Erica kaasboerderij De Ruurhoeve...
Corné Ansems runt samen met zus Erica kaasboerderij De Ruurhoeve in het Brabantse Hoogeloon. Ze hebben drie jaar ervaring met het gras-kruidenmengsel NutriHerb. De variatie in planten bevalt uitstekend: alleen gras is voor hen geen optie meer. En de opbrengst? Die is met 12,5 ton per hectare meer dan uitstekend.
Bonsilage Fit gras zet suiker in om in een gezonde energiebalans...
Bonsilage Fit gras zet suiker in om in een gezonde energiebalans met propyleenglycol. Hierdoor neemt bij koeien het risico op ziektes af. In de video vertellen mekveehouder Jan Kool en onderzoeker Ewald Kramer over hun ervaring met Bonsilage Fit gras.
In Noordwest-Europa is de ruwvoervoorraad beperkt. Veehouders...
In Noordwest-Europa is de ruwvoervoorraad beperkt. Veehouders hebben nog één laatste kans om de voorraad aan te vullen met de laatste grassnede. Een paar tips om van de laatste snede een topkuil te maken.
Om het maximale te halen uit verdroogde mais moet u het gewas...
Om het maximale te halen uit verdroogde mais moet u het gewas eerder oogsten. Bovendien moet u voorzichtig zijn met het voeren van deze mais. Koeien kunnen er ziek van worden. Lees meer....
Na een lange droge periode is de kans op nitraatvergiftiging bij...
Na een lange droge periode is de kans op nitraatvergiftiging bij koeien groot. Vrij kort na het voeren van gras of kuilgras ontstaan ernstige vergiftigingsverschijnselen: spiertrillingen, slingerend lopen, omvallen, benauwdheid en soms acute sterfte. Bij een lichte vergiftiging kunnen ongeboren vruchten sterven.
De komende decennia neemt de kans op droge, hete zomers toe. Maar...
De komende decennia neemt de kans op droge, hete zomers toe. Maar de droogte in combinatie met veel zon waar België deze zomer van mag genieten, heeft zijn keerzijde. Voor zowel de natuur als de landbouw is het gebrek aan water soms catastrofaal. Zo ook in de veehouderij. Op de meeste plaatsen in ons land oogt het gras, dat was bedoeld als voer voor nu of voor de komende winter, als hooi - geel en droog - en is in sommige gevallen ook niet meer te redden.
Melkveehouder Jan Bernard van Ittersum uit Kampen gebruikt sinds...
Melkveehouder Jan Bernard van Ittersum uit Kampen gebruikt sinds twee jaar zachtbladig rietzwenk, Milkway NutriFibre, als wisselteelt met mais. “De opbrengst vorig jaar was erg goed. Ik ben benieuwd hoe het zich dit jaar onder deze droge omstandigheden houdt.”
De droogte die momenteel Nederland teistert veroorzaakt schade...
De droogte die momenteel Nederland teistert veroorzaakt schade aan gewassen. Veel graslandpercelen laten al weken geen groei meer zien en verkleuren van groen naar geel. Wat kunt u doen om uw grasland zo goed mogelijk uit de droogte te krijgen.
Augustus is een uitstekende maand voor graslandvernieuwing. De...
Augustus is een uitstekende maand voor graslandvernieuwing. De bodemtemperatuur is uitstekend en er is voldoende vocht aanwezig om het zaad te laten kiemen. Melkveehouders op zand- en lössgronden kunnen dit jaar ook hun versleten graslandpercelen vernieuwen.
Witte en rode klaver zit al jaren bij melkveehouder Anton van der...
Witte en rode klaver zit al jaren bij melkveehouder Anton van der Hoog uit Enspijk in het rantsoen. “Het is vooral de stikstofbinding en de smakelijkheid waar ik het voor doe.” De tweede helft van het seizoen is qua saldo zijn beste periode. “Wat ik dan maai, gaat vers voor het voerrek. Ik zie dat de koeien eerst de klaver eruit vreten. Dat komt door de smakelijkheid. Ze nemen in die tijd zo’n 1 kg droge stof meer op. Het eiwitgehalte in de melk stijgt en de productie ligt in die periode 10 procent hoger.
Energietekort, met name in het begin van de lactatie, is een...
Energietekort, met name in het begin van de lactatie, is een probleem in de melkveehouderij. Het gebruik van Bonsilage Fit gras helpt dit tekort te voorkomen door de aanmaak van propyleenglycol. Ruwvoer met propyleenglycol verbetert de energiebalans van koeien waardoor het risico op slepende melkziekte afneemt.
Proterra Maize is een grasgroenbemester die gelijktijdig met mais...
Proterra Maize is een grasgroenbemester die gelijktijdig met mais ingezaaid wordt. Direct na de maisoogst staat er een vanggewas dat in korte tijd veel organische stof produceert. De gelijktijdige inzaai en de extra organische stof, leveren een extra saldo op van € 226,- per hectare.
Meer droge stof per hectare, meer melk en een grasmat die...
Meer droge stof per hectare, meer melk en een grasmat die jarenlang smakelijk en gezond gras produceert. Dat zijn enkele voordelen als u kiest voor de beste rassen van de Rassenlijst. Maar wat houden de cijfers op de Rassenlijst nu exact in voor de praktijk?
De ontdekking van nieuwe bacteriesoorten is een ware revolutie in...
De ontdekking van nieuwe bacteriesoorten is een ware revolutie in het conserveren van maiskuilen. De nieuwe toevoegmiddelen met deze bacteriën verlengen de levensproductie van de koe of conserveren de maiskuil zo snel dat de kuil al na twee weken geopend kan worden.
Tom Willems legt het verschil uit tussen de verschillende toevoegmiddelen.
Melkveehouder Leendert van Eijk uit Enspijk (Gld) heeft op 21...
Melkveehouder Leendert van Eijk uit Enspijk (Gld) heeft op 21 juni zijn derde snede gras van het land gehaald op zijn perceel met Milkway●Nutrifibre. De extreme droogte in juni heeft geen invloed gehad op de ruwvoeropbrengst van dit diepwortelende gras.
Gras bevat structuur, eiwit en energie. Een goede verhouding...
Gras bevat structuur, eiwit en energie. Een goede verhouding tussen deze drie elementen bepaalt het optimale moment op te maaien of te beweiden. Met de grashoogtemeter van Barenbrug meet u eenvoudig of het gras het optimale stadium heeft bereikt.
Het behandelen van de graskuil met het inkuilmiddel Bonsilage...
Het behandelen van de graskuil met het inkuilmiddel Bonsilage Plus levert veehouders een flink financieel voordeel op. In onderstaande tabel ziet u de berekening van het voordeel dat Bonsilage Plus oplevert per koe per dag.
Eiwitrijke grondstoffen aankopen is niet altijd rendabel. Het...
Eiwitrijke grondstoffen aankopen is niet altijd rendabel. Het kost geld om ze aan te kopen en vervolgens om ze af te zetten als onderdeel van de mest. Met het optimaliseren van de eiwitbalans op het eigen bedrijf, kan veel geld bespaard worden.
Mede door de derogatieregels, waardoor scheuren van grasland op...
Mede door de derogatieregels, waardoor scheuren van grasland op zandgronden in het najaar verboden is, wint doorzaaien aan populariteit. Daarnaast is doorzaaien een goedkope methode om het bedrijfsrendement te verbeteren.
Op 16 februari 2017 organiseerde Barenbrug Academy een...
Op 16 februari 2017 organiseerde Barenbrug Academy een succesvolle opleidingsdag voor haar Vlaamse dealers. 18 deelnemers volgden het opleidingsprogramma over het onderwerp “Minder eiwit aankopen moet”, dat nauw aansluit aan de behoefte van de moderne melkveehouder.
Mais natter inkuilen geeft minder verlies van voederwaarde...
Mais natter inkuilen geeft minder verlies van voederwaarde, blijkt uit onderzoek van Eurofin. Door vervolgens Bonsilage Mais toe te voegen, krijgt u de garantie van een topkuil waarvan koeien het hele jaar maximaal kunnen presteren.
Om te bepalen of doorzaaien noodzakelijk is, kan het grasland het...
Om te bepalen of doorzaaien noodzakelijk is, kan het grasland het beste in augustus beoordeeld worden.
Haalt dit perceel dit jaar de norm van 14.000 kilogram droge stof per hectare of blijft de
productie achter.
30 augustus 2015 - Nu fosfaatrechten in Nederland een feit zijn...
30 augustus 2015 - Nu fosfaatrechten in Nederland een feit zijn, is efficiënt omgaan met dit mineraal nog belangrijker om enige ontwikkelruimte te behouden op het melkveebedrijf. De grassoort in een grasmengsel kan hierbij een cruciale rol spelen.
Speciaal voor veehouders die het beste ruwvoer willen van eigen...
Speciaal voor veehouders die het beste ruwvoer willen van eigen land, heeft Barenbrug de graslandapp ontwikkeld. De graslandapp geeft veehouders antwoord op al hun vragen bij de beoordeling en het onderhoud van grasland.
Jaap de Jong van Agroapps bespreekt kort de grasland app van...
Jaap de Jong van Agroapps bespreekt kort de grasland app van Barenbrug. Die was al als een web-based app beschikbaar, maar nu ook als een 'echte' app. De applicatie is geënt op de producten van het bedrijf, maar is ook universeel inzetbaar. Het is een naslagwerk voor het opsporen van onkruiden en het maken van een rassenkeuze bij herinzaai of overzaaien.
Het is niet de maximale verteerbaarheid of VEM die tot de hoogste...
Het is niet de maximale verteerbaarheid of VEM die tot de hoogste melkproductie leidt. De juiste combinatie van effectieve vezels en voederwaarde is essentieel voor gezonde en productieve koeien. Dit werd vorig jaar bevestigd door het Knowledge Center for Agriculture (VLF)*, dat een graszaadmengsel met NutriFibre vergeleek met drie andere algemene Deense grasmengels.
Melkeiwit in de melk bepaalt voor een deel de melkprijs. De...
Melkeiwit in de melk bepaalt voor een deel de melkprijs. De productie van melkeiwit is te beinvloeden door mais met 34 – 36% droge stof. Mais met 34-36% droge stof bevat veel zetmeel (energie) en is daarom een stimulans voor de productie van veel liters melk.
Eén ding is zeker. Mais verbouw je om koeien van te voeren en...
Eén ding is zeker. Mais verbouw je om koeien van te voeren en niet om weg te gooien. Maar helaas gooien schimmels en gisten vaak roet in het eten en zijn ze de veroorzakers van grote inkuilverliezen en bederven de kwaliteit en smaak van de maiskuil.
Het is nú de tijd om te kiezen voor een hogere grasopbrengst in...
Het is nú de tijd om te kiezen voor een hogere grasopbrengst in 2015. Weides met de nieuwste genetica leveren een royale opbrengst van een uitstekende kwaliteit. Nú inzaaien of doorzaaien van uw weide levert u méér gras vanaf volgend voorjaar.
29 augustus 2014 - Een veelbesproken onderwerp bij het benutten...
29 augustus 2014 - Een veelbesproken onderwerp bij het benutten van mineralen is beweiding. Stikstof die tijdens beweiding in de wei terechtkomt, is in de meeste gevallen minder efficiënt te benutten dan wanneer de stikstof in de mestkelder zit onder de stal.
Gras heeft meer dan 400 kg stikstof (N) nodig voor de productie...
Gras heeft meer dan 400 kg stikstof (N) nodig voor de productie van ruwvoer met een hoog eiwitgehalte. Zeker als de productie hoger is dan 14.000 kilogram droge stof met een eiwitgehalte van 16%. Doorzaaien met klaver na de tweede snede levert extra stikstof aan de grasplant.
De resultaten van de vers grasanalyse van 21 april tonen aan dat...
De resultaten van de vers grasanalyse van 21 april tonen aan dat het eiwitgehalte in maaipercelen daalt. Het advies is daarom het gras zo snel in te kuilen. Bij toename van 1.000 kilo droge stof daalt het eiwitgehalte nu met 25 procent.
De vers gras analyses van het inkuiljournaal tonen aan dat...
De vers gras analyses van het inkuiljournaal tonen aan dat dinsdag 22 april de ideale maaidatum is voor veel graspercelen. De grasopbrengst en het eiwitgehalte is uitstekend. Echter het suikergehalte van het gras is aan de lage kant.
13-02-2014 - Veel veehouders hebben dringend behoefte aan meer...
13-02-2014 - Veel veehouders hebben dringend behoefte aan meer ruwvoer. Goed onderhoud aan weides betaalt zich direct terug in méér ruwvoer van een goede kwaliteit. Een herstelde weide kan een opbrengst leveren van 14.000 kg/ds per hectare. Het is dus nú het moment om plannen te maken. Zodra het weer het toelaat kunnen de weides doorgezaaid worden.
15-07-2013 - Om meer eiwit van eigen bodem te kunnen halen, heeft...
15-07-2013 - Om meer eiwit van eigen bodem te kunnen halen, heeft een plant een goed wortelgestel en stikstof nodig. Gras is een plant die stikstof heel efficiënt om kan zetten in eiwit. In België is er zelf geen enkel gewas dat hier beter in is.
15-04-2013 - Zaai grasgroenbemester Proterra Mais gelijktijdig...
15-04-2013 - Zaai grasgroenbemester Proterra Mais gelijktijdig met de mais. Na de maisoogst profiteert u direct van een vanggewas dat veel organische stof en wortels produceert. Bovendien zijn de kosten laag door gelijktijdige inzaai.
05-01-2013 - Op de zojuist gepubliceerde Aanbevelende Rassenlijst...
05-01-2013 - Op de zojuist gepubliceerde Aanbevelende Rassenlijst 2013 zijn vijf nieuwe rassen van Barenbrug te vinden op de hoogste posities. Met name de rassen Dromara en Barimero zijn hun concurrentie heel ver vooruit.
16-08-2012 - Gras levert eiwit, energie, DVE en structuur...
16-08-2012 - Gras levert eiwit, energie, DVE en structuur. Momenteel is de waarde van 1 kilogram gras € 0,30 . Reden genoeg om kritisch te kijken naar de kwaliteit van de weides.
26-04-2012 - Stelt u zich eens voor: een paardenweide met het...
26-04-2012 - Stelt u zich eens voor: een paardenweide met het gezondste gras voor uw paard dat zeer goed bestand is tegen een sprint door de weide, die het hele jaar mooi groen blijft. Dat kan, maar daarvoor is wel het juiste graszaad en een goede bodemvoorbereiding nodig.
03-04-2012 - Paardeneigenaren hebben dit voorjaar twee...
03-04-2012 - Paardeneigenaren hebben dit voorjaar twee uitdagingen: het herstellen van de paardenweide na de winterschade en zorgen voor voldoende voer van goede kwaliteit voor hun paard. Vooral het tweede blijkt dit voorjaar niet eenvoudig.
14-02-2012 - Tijdens een seminarie vorige maand presenteerde...
14-02-2012 - Tijdens een seminarie vorige maand presenteerde Barenbrug zijn nieuwigheden voor seizoen 2012. Een accent lag ook bij de visie van de zaadfirma over de ruwvoerproductie in de toekomst.
12-10-2011 - Als veehouder is het telen van kwalitatief goed...
12-10-2011 - Als veehouder is het telen van kwalitatief goed ruwvoer van groot economisch belang. Hoe beter het ruwvoer dat u van uw eigen veld kan halen, hoe minder krachtvoer u moet aankopen.
22-08-2011 - Het Belgisch Witblauw ras is een uniek ras met...
22-08-2011 - Het Belgisch Witblauw ras is een uniek ras met unieke eigenschappen en behoeften. Om maximaal rendement uit uw Belgisch Witblauw runderen te halen is een goede ruwvoerproductie op maat van uw Belgisch Witblauw runderen een noodzaak.