4 nieuwe zetmeelrijke maïsrassen

 

Barenbrug introduceert vier nieuwe zetmeelrijke maïsrassen. Het ras Bravour staat sinds 2007 als kandidaat op de Belgische aanbevelende Rassenlijst en het ras Progress loopt het tweede jaar proef voor de Belgische rassenlijst voor mogelijke aanmelding vanaf 2008. Een korte introductie.

 

Dulcia: FAO 210, Silo
Zeer vroeg én extra staygreen. Het was altijd lastig een zéér vroeg ras te vinden dat voldoende staygreen is en bij de oogst weinig last van stengelrot heeft.
Vaak moeten deze rassen worden geoogst voordat het optimale zetmeelgehalte is bereikt. Na intensieve veredeling is het nu echter gelukt om een zéér vroeg ras
te kweken dat wel aan deze eisen voldoet: Dulcia. Door de uitstekende staygreen, perfecte stevigheid (8,5) en stengelrotresistentie (8) kan Dulcia rustig blijven staan tot het aanbevolen droge stofgehalte van 34-35% is bereikt.
U oogst een gezond gewas met veel zetmeel in de kuil.

 

Progress: FAO, Silo
Vroeg productief. Progress is een enkelvoudige hybride van Euralis dat als beloftevolle nieuwkomer hoge ogen scoort binnen het silosegement. Het ras was in 2007 ingeschreven in Frankrijk. Progress bezit over een hoge energieopbrengst (KVEM/ha) en een uitmuntend zetmeelgehalte voor het vroege segment. Progress
beschikt over een zéér goed jeugdgroei en scoort in Vlaanderen zéér goed op verschillende testlocaties. Progress was vorig jaar opgenomen in het CIPF in het
voorlopig netwerk van het vroege segment met hoge dsgehalten en ds-opbrengsten.

 

Bravour: FAO 220: Silo en CCM
Topscores in opbrengst en zetmeel. In de groep van vroege tot halfvroege rassen is Bravour sinds 2007 voorlopig aanbevolen op de Belgische rassenlijst.
Bravour is een driewegkruising en beschikt over een goede jeugdgroei. Bravour bezit een gemiddelde tot lage kolfzetting. Extra pluspunten scoort Bravour met
een goede tot zeer goede legervastheid en een goede resistentie tegen stengelrot. Bravour typeert zicht door zijn zeer hoge kolfopbrengst en zijn stabiliteit over de jaren en locaties heen. Het ras scoort onovertroffen in de combinatie kwaliteit, VEM, zetmeel en opbrengst per hectare. Bravour is naast de teelt van silomaïs ook geschikt voor de teelt en oogst als CCM.

 

Flex: FAO 225: Silo
Pure opbrengst en voederkwaliteit. Flex is een silomaïs van Euralis die vorig jaar meeliep in het voorlopig netwerk van het CIPF in de groep van de middenvroege rassen. Flex bezit over een zeer goede jeugdgroei en een goede builenbrandresistentie. Flex staat garant voor hoge ds-opbrengsten en hoge ds-gehalten. Het ras combineert een prachtige groeiende plant met een zeer goede voederkwaliteit, zetmeelgehalte en verteerbaarheid. Flex is als silomaïs soepel in gebruik en beschikt over een goede legervastheid.