Barenbrug lanceert maïsgamma voor 2007

 

Het jaarlijkse Barenbrug-seminar werd geopend door Bastiaan Barenbrug, directeur van Barenbrug Belgium nv.  Hij bracht het positieve nieuws dat het graszaadbedrijf alweer een succesvol jaar achter de rug had en dat Barenbrug als innoverende en kwalitatieve onderneming verder wil investeren in research en development gedurende de komende jaren. Barenbrug engageert zich opnieuw om in 2007 zich te blijven onderscheiden op vlak van kwaliteit in maïs en gras. Bij maïs wordt de focus gelegd op een hoge zetmeelopbrengst.

 

Maïsgamma Barenbrug 2007

Frederik Van de Sompel, verantwoordelijk voor de landbouwzaden in Vlaanderen stelde het Barenbrug maïsgamma voor. Hij benadrukte dat bij silomaïs het volumineuze aspect nog te vaak de bovenhand neemt op het kwalitatieve. Daarom wil Barenbrug zich blijven onderscheiden op vlak van kwaliteit en juist zich hierdoor hoofdzakelijk fixeren op het selecteren van hoogkwalitatieve maïsrassen. In het Barenbrug maïsgamma voor 2007 werden 5 waardevolle nieuwkomers besproken in een totaal pakket van 12 maïsrassen.

 

Zéér vroege tot vroege variëteiten (FAO 190 – 220)

Ballade een ras met FAO 200 blinkt uit op vlak van kwaliteit in de groep van zeer vroege tot vroege variëteiten. Deze variëteit kan perfect als silomaïs en korrelmaïs worden geteeld. Ballade is de zetmeeltopper van Nederland  en staat garant voor een hoge financiële opbrengst. Ballade beschikt over een zeer goede jeugdgroei en de prachtig gevulde kolven zijn rijk aan zetmeel. Dankzij zijn vroegheid en zijn polyvalent gebruik scoort Ballade goed op elk type bodem.

 

Equalis, een ras dat reeds enkele jaren heel goed meeloopt als silomaïs en ook Earlystar, die zich elk jaar opnieuw blijft bewijzen als degelijke en betrouwbare variëteit, bevinden zich eveneens in die groep van zeer vroege tot vroege maïsvariëteiten. Earlystar wordt aanzien als heel stabiel ras dat het zelfs heel goed doet op de koudere gronden.

 

Salgado is een maïsras met FAO 215 dat zowel kan ingezet worden als hoogkwalitatieve silomaïs, CCM/MKS maar ook hoofdzakelijk als korrelmaïs. Deze productieve korrelmaïs heeft zeer goed gevulde kolven, zeer rijk aan zetmeel. Het mooie aan een Salgado plant is dat op elke plant dezelfde stabiele kolf staat en dat zorgt voor zeer hoge en regelmatige korrelopbrengsten. Salgado staat opnieuw op de Belgische beschrijvende en aanbevelende rassenlijst 2007 voor korrel en evenaart opnieuw zijn succes van vorig jaar. Hij karakteriseert zich door uitstekende cijfers op vlak van jeugdgroei, legervastheid en zeer goede builenbrandresistentie. Daarnaast blinkt Salgado uit als nummer 1 in het normaal netwerk van het CIPF voor de korrel in de synthese van 2004 – 2006.

 

Limes, een maïsras met FAO van 220 levert een enorm massale plant zeker voor dat vroege segment. Dit ras levert uitstekende resultaten zowel op vlak van massa als kwaliteit.

 

Halfvroege tot halflate rassen (FAO 230 – 260)

Paroli is een gewas met FAO 230 dat heel massaal is en toch enorme cijfers behaalt op vlak van kwaliteit. Paroli heeft een enorm groot kolfaandeel en dit verklaart een groot deel van zijn kwalitatieve eigenschappen. Het beschikt als massale plant over een heel degelijke kolf. Het ras is vergelijkbaar met Edenstar, maar positioneert zich kwalitatief nog net iets hoger. Paroli wordt aanzien als één van de meest builenbrandresistente rassen met uitzonderlijk hoog rendement en schitterende jeugdgroei. Paroli blinkt uit op vlak van verteerbaarheid en zetmeelgehalte in de groep van halfvroege tot halflate variëteiten.

Charles is al even massaal en kwalitatief als Paroli, maar is iets later (FAO 245). Charles beschikt net als Paroli over fantastische cijfers op vlak van verteerbaarheid en zetmeel.

Fly, een maïsras met FAO 250 zit in het latere segment, maar is enorm massaal en moet zeker niet inboeten op vlak van kwaliteit.

 

Als afsluiter stelde de heer Van de Sompel nog even 2 nieuwe rassen voor.

Ten eerste Progress een vroege en productieve silomaïs met FAO 210 en zeer goed gevulde kolven. Progress wordt in 2007 ingeschreven op de Franse rassenlijst.

Het tweede ras is Ultrastar Duo, een silomaïs met FAO 235 die over genetische resistentie tegenover Focus Plus (A.S. cycloxydim) beschikt. Dat kan vooral een oplossing betekenen voor landbouwers die last hebben van éénjarige en meerjarige doorlevende grasachtige onkruiden waaronder de gierstgrassen, hanenpoot en kweek. Ultrastar Duo beschikt als silomaïs over een hoge verteerbaarheid en een hoog zetmeelgehalte.

 

Bron: Drietandmagazine 23/2/2007