Een gezonde smaakvolle maiskuil. Hoe maak je die?

Eén ding is zeker. Mais verbouw je om koeien van te voeren en niet om weg te gooien. Maar helaas gooien schimmels en gisten vaak roet in het eten en zijn ze de veroorzakers van grote inkuilverliezen en bederven de kwaliteit en smaak van de maiskuil.

 

Onderstaande tips verhogen het succes op een gezonde en smaakvolle maiskuil.

 

Inkuilen in bij een lage temperatuur vermindert de ontwikkeling van schimmels en gisten. Wacht dus de warme najaarsdagen af en kies een koude dag voor de maisoogst.

 

 

 

 

Door de kuil goed aan te rijden gaat de lucht uit de kuil waardoor schimmels en gisten minder de kans krijgen. Oogst de natste mais als laatste want deze is het beste aan te rijden. Per laag van 15 centimeter aanrijden is voldoende.

 

 

 

 

Maak de kuil zo groot dat een voersnelheid van 2 meter bij warme temperaturen en 1,5 meter bij koude temperaturen per week haalbaar is.

 

 

 

 

Gebruik als eerste afdeklaag een krimpfolie (bestel dit op tijd!). Hierdoor trekt de kuil vacuüm waardoor er bijna geen lucht bij de mais komt. Vervolgens de kuil afdekken met gewoon folie en de kuil verzwaren met 15 cm grond of zand.

 

 

 

Last but not least. Gebruik altijd een inkuilmiddel. Bonsilage Mais versnelt de conservering en remt schimmels en gisten. Met Bonsilage Mais is de maiskuil na 6 tot 8 weken stabiel en blijft na opening lange tijd vrij van broei en schimmel. Bovendien is de mais behandeld met Bonsilage smakelijker en gezonder voor uw melkvee.

 

 

Klik hier voor meer informatie over Bonsilage mais.

 

 

Nieuwe inzichten: inkuilen met lager ds% loont

 

Mais natter inkuilen geeft minder verlies van voederwaarde, blijkt uit onderzoek van Eurofin. Door vervolgens Bonsilage Mais toe te voegen, krijgt u de garantie van een topkuil waarvan koeien het hele jaar maximaal kunnen presteren. Lees meer.

 

Bonsilage Mais

Bonsilage Mais is verkrijgbaar bij Barenbrug dealers. Voor al uw vragen over de teelt van ruwvoer kunt u terecht bij de Barenbrug dealers of stuur een mail naar info@barenbrug.nl.

 

Klik hier voor een Barenbrug dealer bij u in de buurt.