Risico op hoog suiker in eerste snede

Door het droge, zonnige weer in combinatie met koude nachten, bevat de eerste snede dit jaar veel suiker. Dat brengt risico’s met zich mee. Grasanalyses laten zien dat op sommige percelen het suikergehalte in de eerste snede piekt tot aan bijna 200 gram per kilo droge stof. In 2019 schommelde dit getal rondom de 150.

Restsuiker risicovol

Wanneer er te veel suiker in het gras aanwezig is, blijft er na conservering in de kuil restsuiker over waardoor het ruwvoer bij uitkuilen broeigevoelig wordt en ook de kans op pensverzuring toeneemt. De gevoeligheid voor broei verdient dit jaar extra aandacht omdat het gras op stam - vanwege de zon - relatief weinig water bevat en ook de ondergrond droog is. De kans op een te droge kuil is groot, waardoor de kans op broei toeneemt.

Voorkom pensverzuring

Het advies is daarom om de veldperiode van de eerste snede kort te houden en het gemaaide gras minimaal te schudden. Het toevoegen van het inkuilmiddel Bonsilage Fit gras is daarbij aan te bevelen. Bonsilage Fit gras conserveert niet alleen de kuil, het zorgt er ook voor dat het gevormde melkzuur samen met de aanwezige suikers wordt omgezet in azijnzuur en propyleenglycol. De overtollige suikers veroorzaken daardoor geen pensverzuring bij de koe en ook broei bij uitkuilen wordt voorkomen.

Eerste snede 40 tot 50 procent droge stof

Voor een maximale benutting van het eiwit mag een eerste snede 40 tot 50 procent droge stof bevatten. De graskuil mag dus iets droger zijn dan later in het jaar. Dit komt omdat de eerste snede bladrijker is en een hogere verteerbaarheid heeft. Maak de kuil niet te droog in verband met de broeigevoeligheid.

Voorjaarsactie Bonsilage

U haalt nu nog meer voordeel uit uw inkuilmiddelen met de voorjaarsactie 9 + 1 gratis. Bij iedere bestelling van 10 potjes of zakken Bonsilage ontvang u er een gratis. Heeft u niet alle 10 potjes of zakken nodig bij de eerste grassnede? Bewaar ze dan tot de volgende snede. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat u alle snedes verbetert door in te kuilen met Bonsilage. En over de houdbaarheid van Bonsilage hoeft u zich geen zorgen te maken. De Bonsilage producten die u nu koopt kunt u ook in 2021 gebruiken. De actie geldt voor alle Bonsilage producten die geschikt zijn voor het inkuilen van gras. 

Advies over Bonsilage Fit gras

Voor meer informatie en advisering over Bonsilage Fit gras kun u terecht bij de Barenbrug-dealer bij u in de buurt.

terug