Kies voor mengsels met de beste rassen

Meer droge stof per hectare, meer melk en een grasmat die jarenlang smakelijk en gezond gras produceert. Dat zijn enkele voordelen als u kiest voor de beste rassen van de Rassenlijst. Maar wat houden de cijfers op de Rassenlijst nu exact in voor de praktijk? 

100 of 101 is verschil van 130 kg ds/ha

De rassen op de rassenlijst krijgen indexcijfers. Dit houdt in dat de cijfers die de rassen krijgen in verhouding staan met het gemiddelde van alle rassen op de lijst. Dus, een 101 voor de opbrengst betekent 1% meer opbrengst dan het gemiddelde van alle rassen. In de praktijk betekent deze 1% 130 kilo droge stof extra per hectare. Hiervan maakt een melkkoe 200 liter melk. Het verschil tussen de beste en de minst goede ras van de rassenlijst loopt al gauw op tot z’n 1.000 liter melk per hectare.

 

Oogsten op ideale moment met late rassen

Middentijds gras bloeit tussen 20 en 31 mei. Laat gras bloeit na 1 juni. Middentijds gras is in het voorjaar eerder op z’n top en geeft veel massa in de eerste snede. Echter nadat de bloeiwijze is ontstaan, daalt de voederwaarde van het gras met 150 VEM. Late rassen bloeien later en geven de melkveehouder hierdoor een grotere oogstwindow. De Milkway-mengsels zijn de enige graszaadmengsels waarbij de rassen geselecteerd worden op bloeidatum. De spreiding van de bloeidata in Milkway-mengsels is maximaal één week, waardoor het eenvoudig is om op het ideale moment te oogsten.

 

Hogere opname en meer melk met tetraploïde rassen

Het verschil tussen tetraplöide en diploïde rassen zit in de opbouw van de celwanden. Tetraploïde rassen hebben in verhouding meer celinhoud ten opzichte van celwanden. In de praktijk betekent dit dat tetraploïde rassen meer voedingsstoffen zoals suiker en eiwit bevatten (celinhoud) en minder structuur (celwanden). Dit resulteert in een betere vertering en een hogere opname van het gras. Melkkoeien produceren meer melk van dezelfde hoeveelheid droge stof tetraploïd gras ten opzichte van diplöid gras.

Download de Rassenlijst

Download de Rassenlijst voedergrassen 2018 door op de knop te drukken.

Altijd smaakvol met hoge resistentie tegen kroonroest

Kroonroest is een schimmelziekte op het blad van de grasplant en komt vooral voor vanaf augustus. De schimmelziekte is funest voor de opname van het gras en verstoort een goede penswerking. Bovendien besmet kroonroest de graskuil en verloopt de conservering trager. De Milkway-mengsels worden uitsluitend samengesteld met rassen die een 8 of hoger scoren op de Rassenlijst.

 

Uitwinteren van weiden verleden tijd

Zoals de naam al doet vermoeden zegt wintervastheid iets over de mate waarin het gras bestand is tegen vorst. Om de Nederlandse winters goed te doorstaan, is een goede waardering voor wintervastheid noodzakelijk. Winterschade veroorzaakt kale plekken in de grasmat waar onkruiden of slechte grassen zich makkelijk kunnen vestigen. De Milkway-mengels hebben voor wintervastheid een 7 of hoger.

 

Hoge standvastigheid voorkomt onkruidgras

Standvastig gras heeft veel concurrentiekracht en geeft kweek en ruwbeemd weinig kans om zich te ontwikkelen. Hierdoor blijft de grasmat jarenlang in een goede conditie. De Milkway-mengsels hebben minimaal een 8 voor standvastigheid.

 

Onafhankelijk onderzoek

CSAR, de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst landbouwgewassen,  onderzoekt de Nederlandse grassen op hun prestaties. Ieder jaar presenteren zij de Rassenlijst met hierin de resultaten van het onafhankelijke onderzoek. De testlocaties zijn verdeeld over Nederland en vertegenwoordigen de meest gangbare grondsoorten. Alleen grassen die beter zijn dan de grassen die momenteel op de Rassenlijst staan, worden op de nieuwe lijst opgenomen.

Vakkundige advies over gras door Milkwaydealers

Milkwaydealers worden opgeleid door Barenbrug tot GrasSpecialisten. Barenbrug heeft hiervoor de Barenbrug Academy opgericht. Twee keer per jaar krijgen Milkwaydealers een training over gras en graslandmanagment. Milkwaydealers zijn hierdoor n staat melkveehouders goed te adviseren. Klik op de knop voor een Milkwaydealer bij u in de buurt.

terug