Inzaaien paardenweide

Inzaaien van een paardenweide kost tijd en aandacht, maar daar staat tegenover dat u jarenlang plezier heeft van een uitstekende weide. Mocht het u niet lukken om zelf uw paardenweide in te zaaien, dan kunt u hulp vragen aan uw lokale loonwerker. 

Loonwerkers hebben de kennis en het juiste materieel voor de inzaai van een prachtige paardenweide. Het is belangrijk dat uw loonwerker graszaad gebruikt dat speciaal geschikt is voor paardenweiden. Indien u zelf nog geen graszaad heeft aangekocht, vergeet dan niet om dit met uw loonwerker te bespreken.

Voorbereiding

De eerste stap voor het aanleggen van een paardenweide is het verdelgen van onkruiden. Onkruidbestrijdingsmiddelen kunt u verkrijgen bij uw lokale agrarische distributeur of loonwerker. Daarna spit of ploegt u het land op een diepte van ongeveer 20 cm. Hiermee worden onkruidzaden ondergewerkt, wordt de bodem  luchtiger en kunnen voedingsstoffen beter worden opgenomen. Laat vervolgens de grond minimaal één week bezakken. De volgende stap is het fijn maken van de grond met een cultivator, rotorkopeg of hark. Herhaal dit tot de gronddeeltjes maximaal 1 cm groot zijn. Het land is nu glad met een losse bovenlaag van 1 à 2 cm en het gras kan worden ingezaaid.

Inzaaien

Het voorjaar en het vroege najaar zijn goede periodes om grasland in te zaaien. In deze periodes zorgen de temperatuur en de vochtigheid voor optimale ontkieming en groei van het gras. De bodemtemperatuur dient minimaal 8°C zijn (dit is eenvoudig te meten). Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. Het laatste moment om Horse Master in te zaaien is eind september. Horse Master Hay moet zelfs vóór 1 september gezaaid worden. Als u later zaait kunnen de jonge grasplantjes zich onvoldoende ontwikkelen voor de winter en vorstschade oplopen.


Kleine percelen kunnen gemakkelijk met de hand ingezaaid worden. Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Grote oppervlaktes kunnen het beste met een speciale graszaaimachine ingezaaid worden. Zaai niet dieper dan 1,0-1,5 cm. Rol het zaaibed direct na het zaaien aan met een roller.


Zorg voor voldoende vocht na het inzaaien tot het gras goed gevestigd is. Als het gras 6-8 cm hoog is, is het aan te bevelen om kunstmest te strooien. 

Ook is dit het beste moment voor chemische onkruidbestrijding. Wacht hiermee niet te lang, want anders overwoekert het onkruid de jonge grasplanten. Voorkom sporen van machines in de weide.
Na inzaai kan de weide twee maanden niet gebruikt worden. Het gras moet minimaal één keer gemaaid worden voor beweiding. Voor de eerste maaibeurt moet het ca. 15 cm lang zijn. Eventuele kale plekken kunt u bijzaaien en het land kan, indien nodig, voorzien worden van extra voedingstoffen (stikstof, kalium en fosfor). Nu is uw weide gereed voor beweiding.


Voor het inzaaien van één hectare heeft u 80 kilo Horse Master nodig. Wilt u het perceel voornamelijk gebruiken om te maaien, dan volstaat 50 kilo per hectare.

 

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

terug