Onderhoud paardenweide

Onderhoud aan een paardenweide is essentieel om een weide gezond en sterk te houden. Een paardenweide met een sterke zode verkleint het risico op blessures en ziektes zoals zandkoliek.
Doorzaaien is een effectieve en goedkope methode om een weide te onderhouden. Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor doorzaaien.

Herstellen van een weide

Kale plekken die een weide ontstaan door intensief gebruik of extreme weersomstandigheden zijn een gevaar voor de gezondheid van paarden.

 

Door regelmatig uw paardenweide door te zaaien houdt u de graszode in topconditie.

Een groot voordeel van doorzaaien, ten opzichte van opnieuw inzaaien, is dat u de weide sneller weer kunt gebruiken. Bovendien is doorzaaien goedkoper dan inzaaien.

 

Werkplan

Een perceel dat doorgezaaid wordt, moet allereerst vrij zijn van onkruiden. Begin daarom met onkruidbestrijding door het onkruid te verwijderen met een wiedeg of met een onkruidbestrijdingsmiddel.

Voordat de weide doorgezaaid wordt, moet het gras kort afgemaaid of kort beweid worden. Maak daarna de bovenste laag los met een sleep of hark, zodat het graszaad goed in contact komt met de bodem. Probeer te zaaien vóór een verwachte regenbui. Verdeel het zaad gelijkmatig over het land en loop of rol het land hierna goed aan. Is uw weide te groot om met de hand door te zaaien? Neem dan contact op met een loonwerker die een speciale doorzaaimachine heeft.


Na het doorzaaien is het belangrijk om de grond vochtig te houden. In de eerste 8 weken na het doorzaaien mag er geen dierlijke mest toegediend worden. De bestaande grasmat kan gemaaid worden, zodra de jonge grasplantjes voldoende ontwikkeld (>6 cm) zijn. Beperkt weiden is mogelijk, maar voorkom dat de paarden het gras erg kort afgrazen.

Tijdstip

De beste tijdstippen voor doorzaaien zijn februari tot en met april en augustus tot en met september. Voor het doorzaaien van een weide met veel open plekken is per hectare 40 kilo Horse Master nodig. Heeft een weide weinig open plekken dan volstaat 25 kilo Horse Master per hectare.

Waar te koop

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Vind een dealer bij u in de buurt!

terug