De beste tips om uw paardenweide succesvol te herstellen

Het gras in een paardenweide heeft het vaak zwaar te verduren. U weide een opkikker geven is dan ook geen overbodige luxe. September is een uitstekende periode om uw paardenweide door te zaaien. Hierdoor geniet uw paard de aankomende jaren weer van een heerlijke fris groene weide.

Jaarlijks onderhoud verlengt levensduur paardenweide

Wil u een paardenweide met een dichte en stevige zode dan ontkom u niet aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Met doorzaaien voorkom u dat slechte grassen of onkruiden de kale plekken opvullen. Slechte grassen hebben korte wortels waardoor ze snel uitdrogen. Bovendien bevatten deze grassen geen structuur en voedingsstoffen die paarden nodig hebben.

Tips om uw paardenweide succesvol te herstellen

  • Maai het gras kort af, of laat het gras kort afgrazen door uw paard voordat u gaat doorzaaien. Het nieuwe zaad kan zo beter contact maken met de bodem.

 

  • Indien er veel slechte grassen of onkruiden in de weide staan is het aan te raden deze eerst te verwijderen met een wiedeg. Dit lukt het makkelijkst na een droge periode. Wil u onkruiden bestrijden met een gewasbeschermingsmiddel, doe dit dan voor het doorzaaien.

 

  • Verwijder na het wiedeggen het losse plantmateriaal met een hark en opraapwagen.

 

  • Kleine percelen kunnen gemakkelijk met de hand ingezaaid worden. Verdeel het graszaad gelijkmatig over het land. Hark het land licht en loop of rol het hierna aan. Voor grote oppervlaktes kun u het beste zaaien met een speciale doorzaaimachine. Vraag hiervoor je loonwerker.

 

 

  • Geef jonge kiemplantjes 2-3 weken na doorzaaien de kans om op te komen door te beweiden of een lichte maaisnede. Hierdoor krijgen kiemplantjes meer licht en kan het concurreren met de oudere grassen. Gebruik geen drijfmest in deze periode.

Herinzaai bij veel schade aan paardenweide

Is de graszode van uw paardenweide er heel slecht aan toe, dan kun u herinzaai overwegen. Herinzaai is zinvol indien meer dan 20% van de weide bestaat uit kale plekken, slechte gras of onkruiden. Lees hier meer over herinzaaien.

Een sterke groene weide voor uw paard

Een mooie groene weide met een sterke zode en voldoende gras om uw paard dagelijks te weiden. Dit is de wens van iedere paardenhouder. Helaas staan veel paarden nog steeds in vertrapte weides met gras dat voor koeien bestemd is. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Daarom heeft Barenbrug Horse Master ontwikkeld.

 

Horse Master is een uitgebalanceerd graszaadmengsel. Zo heeft een Horse Master weide een sterke zode, een snelle hergroei en is het gewas structuurrijk en fructaanarm. Klik hier voor meer informatie over Horse Master.

Waar kunt u Horse Master kopen?

Wilt u ook het beste gras voor uw paard of pony? Koop Horse Master bij een dealer bij u in de buurt!

terug