PH_Barenbrug_Lucerne_Cows!

Uitstekende voederwaarde

De luzerne rassen van Barenbrug zijn geselecteerd in ons teeltprogramma. Het continu screenen op parameters zoals verteerbaarheid, ruw eiwit en effectieve vezels (NDF en dNDF) heeft geresulteerd in rassen met exceptioneel hoge voedingswaarden. Deze unieke eigenschappen van de producten van Barenbrug zijn over de hele wereld bevestigd door officiële studies en onafhankelijk onderzoek.

Effectieve vezels en eiwit met een hoge drogestofopname

Goed ingekuilde luzerne is zeer smakelijk voor vee en waarborgt een uitstekende pensstimulatie. De stengels stimuleren de pens, wat de spijsvertering verbetert. Het speeksel dat de dieren tijdens het herkauwen produceren zorgt voor een stabiele pH-waarde in de pens. Het belangrijkste voordeel van luzerne is de snelle verteerbaarheid van het gewas. De pens blijft vol voeder, zonder het risico op congestie. Daardoor zorgt luzerne voor veel effectieve vezels en eiwit voor het dier in combinatie met een hoge drogestofopname.

Voedingsrijk voeder voor melkvee

Luzerne is ook een goede voedingsbron voor melkvee. Het gewas is goed verteerbaar en rijk aan eiwitten. Voor melkvee kan luzerne het beste als kuilvoer worden aangeboden, en als hooi is luzerne meer geschikt voor jong vee of paarden. Ondanks het feit dat kuilluzerne in vergelijking met kuilgras een lagere energiewaarde per kilo droge stof heeft, waarborgt dit gewas een uitstekende melkopbrengst. Veehouders kunnen de kwaliteit van luzerne echter beïnvloeden door het maaimoment, waarbij de kwaliteit net vóór de bloeiperiode het hoogst is. Dit resulteert in meer energie en meer eiwit per kilo droge stof.

 

De tabel hieronder geeft een voorbeeld van de verschillen in de voederkwaliteit door het maaimoment.

 

Oogstmoment Vóór de bloei Vroege bloei Halverwege de bloei
Ruw eiwit %

21,1

18,9

14,7
ADF % 30,2 33,0 38,0
NDF % 40,5 42,0 52,5
Drogestofopname (kg/dag) 14,2 13,7 13,3
 

Kuilluzerne

Kuilmais

Kuilgras

Suiker (g/kg DS) 20 15 80
Zetmeel (g/kg DS) 0 320 0
NDF (g/kg DS) 400 370 440
NDF- Verteerbaarheid% 58% 55% 75%

Ruw eiwit (g/kg DS)

210 80 170
Energie voor melk (MJ NEL) 800 950 930

Verteerbaar eiwit (DVE)

55 58 75

 

In rantsoenen is luzerne een ideale bron van eiwitten en vezels (structuur). Om die reden kan dit gewas goed worden gecombineerd met mais (voor zetmeel) en grassen (voor suikers en verteerbare celwanden). Als voorbeeld ziet u hierboven de gemiddelde voedingswaarden van kuilluzerne, kuilmais en kuilgras.

Lucerne varieties that score exceptionally on nutrition

terug