Header_doorzaai_1900x500px_2023!

Veldproef doorzaaimethoden in Borculo

Dat óók de methode van doorzaaien van grasland effect heeft op het resultaat werd vastgesteld tijdens een veldproef die Barenbrug samen met loonbedrijf Baks in 2010 hield op de zandgrond van Borculo (Gelderland).

Veldproef

In de veldproef zijn drie methodes van doorzaaien met elkaar vergeleken:

 

  • Een Vredo doorzaaimachine
  • Doorzaaien gecombineerd met de wiedeg
  • Doorzaaien met de kunstmeststrooier

 

De proefvelden werden op 18 maart ingezaaid met een dosering van 25 kg per hectare. De helft van elk proefveld werd doorgezaaid met het mengsel BG3, de andere helft met Milkway Smakelijke weide. Er werden geen verschillen in opkomst tussen de beide mengsels vastgesteld.

Drie doorzaaimethoden

Bij de Vredo doorzaaicombinatie werd met schijven een gleuf in de grond gesneden. Nadat in dezelfde werkgang het graszaad op 1 cm diepte zaad in de gleuf was gebracht, werd met een aandrukrol de gleuf dichtgedrukt. Bij de combinatie met de wiedeg, de tweede doorzaaimethode in Borculo, werd de zode onkruidvrij gemaakt, waarna in dezelfde werkgang het zaad werd ingezaaid. Deze methode is goedkoper dan inzet van de Vredo doorzaaicombinatie.

Sneller en nog goedkoper is het eenvoudig doorzaaien met de kunstmeststrooier, gevolgd door weideslepen. Deze methode, waarbij de veehouder geen loonwerker hoeft in te schakelen, werd tot voor kort toegepast om geld te besparen.

Resultaten van de veldproef

De staafgrafiek laat duidelijke onderlinge verschillen zien tussen de drie methodes van doorzaaien, die stuk-voor-stuk wel hun vruchten afwerpen. Veruit het beste resultaat werd vier weken na het doorzaaien gemeten op het proefveld waar de Vredo doorzaaicombinatie zijn werk had gedaan. Ook het resultaat bij de inzet van de combinatie wiedeg met doorzaaibak is goed, met als extra voordeel dat met deze methode ook onkruid wordt verwijderd. Een maand na het doorzaaien werd hier in vergelijking met de Vredo combinatie 80% van de opkomst gemeten. Om hetzelfde resultaat te bereiken als met de Vredo combinatie, is 20% meer zaaizaad ofwel 30 kg per hectare nodig. Bij het doorzaaien met de kunstmeststrooier en na-eggen met de weidesleep werd na vier weken een opkomst van slecht 45% van doorzaaien met de Vredo combinatie behaald. Om hier een vergelijkbaar resultaat te halen als bij doorzaaien met de Vredo combinatie, is meer dan de dubbele hoeveelheid zaaizaad nodig, ofwel ruim 50 kg graszaad per hectare.

terug