Geheim Feyenoord voor beste veld: totale management

Erwin Beltman groundsman FeyenoordErwin Beltman is misschien wel de beroemdste groundsman van Nederland. Hij kwam namelijk duidelijk in beeld tijdens de KNVB bekerfinale in 2014. Het prachtige veld in de kuip werd vernield door vuurwerk gooiende supporters. Beltman en zijn team wisten het veld nog zo te repareren dat de wedstrijd uitgespeeld kon worden. 

 

Beste veld van de Eredivisie

Aan het einde van voetbalseizoen 2013/2014 werd het veld van Feyenoord uitgeroepen tot het beste veld van de Eredivisie. Een kroon op het werk van Beltman en zijn team. Toch werd in juli besloten om een nieuwe grasmat aan te leggen. Door de vele evenementen was de grasmat te veel beschadigd en voldeed het niet meer aan de hoge kwaliteitseisen van Feyenoord. 

 

Het nieuwe veld

Voor de nieuwe grasmat is gebruik gemaakt van graszaad van Barenbrug. Om precies te zijn werd er gebruik gemaakt van RPR. RPR zorgt er namelijk voor dat er een zeer dichte grasmat wordt gevormd. Door de horizontale uitlopers ontstaat er een hecht netwerk van grasplantjes dat bijna niet kapot te krijgen is. Door het geweldige weer kon Beltman de grasmat nog tot in november doorzaaien met RPR.

 

Klik hier voor meer informatie over RPR.

Voor de nieuwe grasmat is gebruik gemaakt van graszaad van Barenbrug.Vanaf november was het SOS wat zijn werk moest doen. SOS is uitermate goed geschikt wanneer de temperaturen laag zijn. SOS kiemt namelijk onder zeer lage temperaturen. Frequent doorzaaien met dit snelkiemende graszaad zorgt voor een blijvend strakke grasmat. Er wordt geprobeerd om kale plekken te voorkomen, want volgens Beltman ben je na het zien van kale plekken al te laat. Onkruid zoals straatgras kiemt namelijk snel en kan de grasmat ruïneren. Beltman is van plan de hele winter, wanneer mogelijk, door te blijven zaaien met SOS. Zo probeert dit team aan het einde van het seizoen weer de prijs voor de beste grasmat binnen te halen.

 

Klik hier voor meer informatie over straatgras!

 

Het geheim

Volgens Beltman is het geheim van een goede grasmat het totale management. Men kan bijvoorbeeld de kieming van graszaad voorspellen door gebruik te maken van de zogenaamde Growing Degree Days. Door de temperaturen goed bij te houden, kan men dus de kieming voorspellen. Doorzaaien is ook deel van dat totale management. SOS is bij uitstek het ideale mengsel om door te zaaien in de winter. Wanneer dit regelmatig wordt gedaan, zit er altijd kiemend zaad in de grond.

Klik hier voor meer informatie over SOS.

 

Strakke grasmat

Feyenoord beschikt door het goede werk van Beltman en zijn team wederom over misschien wel het beste veld van de Eredivisie. Zo laat de tussenstand van de veldencompetitie van de vereniging van contractspelers in ieder geval zien. Dankzij RPR lag er al snel een ijzersterke grasmat. Door middel van SOS blijft de grasmat zo strak.

 

SOS

Is uw grasmat ook aan herstel toe? Of het nu het doelgebied in een stadion betreft, het zestienmetergebied bij de plaatselijke amateurclub of het voetbalveldje in uw wijk, ga nú voor SOS!