Ziektegevoeligheid van struisgras

Ziektes kunnen funest zijn voor de golfgreen. Het kiezen van het juiste grasmengsel met de beste rassen is dan ook noodzakelijk. Gewoon struisgras is minder gevoelig voor ziektes dan wit struisgras, maar juist gevoeliger dan roodzwenkgras. Zeker als de groeiomstandigheden minder gunstig zijn, zal de kans op een aanval van dollar spot (Sclerotinia homoeocarpa) op gewoon struisgras of wit struisgras groter worden.

Fusarium patch

Fusarium patch (Microdochium nivale) is een schimmelziekte die ook Agrostis capillaris kan aantasten. Koele, natte omstandigheden dragen bij aan een versnelde infectie, zeker als de voedingstoestand van de green uit balans is. Vilt en een te hoge pH (hoger dan 7) werken dit nog eens extra in de hand.

 

Onderzoeken door verschillende onafhankelijke instanties hebben aangetoond dat er binnen de soort struisgras grote verschillen zijn op rasniveau op het gebied van ziektes. Het is dan ook lastig om te zeggen of een soort een goede ziekteresistentie heeft of niet. Zo kan er dus eigenlijk geen uitspraak worden gedaan over bijvoorbeeld dollar spot, sneeuwschimmel of fusarium patch op soortniveau. Dollar spot, sneeuwschimmel en take all patch zijn ziektes die ook veel voorkomen op golfbanen, of dit nou op gewoon of wit struisgras is.

 

Voor meer informatie over gewoon struisgras, klik hier.

 

Klik hier voor meer informatie over wit struisgras.

Rooddraad

Rooddraad (Laetisaria fuciformis) is een ziekte die door het STRI erg belangrijk wordt bevonden als testcriterium van nieuwe struisgrassen op de rassenlijst. Soorten als Engels raaigras en roodzwenkgras zijn in feite veel gevoeliger voor raaddraad dan gewoon struisgras. Gewoon struisgras kan in principe kort gemaaid worden, maar het nadeel daarvan is dat het in combinatie met een lage stikstofbeschikbaarheid gevoelig is voor rooddraad. Een green moet kort gemaaid worden voor een hoge balsnelheid op greens.  

Als u hier meer over hoge balsnelheid op greens wilt weten, klik dan hier.

 

Van wit struisgras zegt men vaak dat het erg gevoelig is voor verschillende ziektes. Dollar spot, ronde plekkenziekte, rooddraad en brown patch zijn ziektes die vaak genoemd worden. Geen enkel ras is dan ook volledig resistent tegen ziektes. Door intensieve onderzoeken en veredelingsprocessen is het gelukt om de beste rassen te ontwikkelen die minder gevoelig zijn voor ziektes. De juiste rassen gecombineerd vullen elkaar aan en maken de grasmat sterker. Deze synergie zorgt voor een grasmat die minder gevoelig is voor ziektes.

 

Constante aandacht

Constante aandacht en kennis is belangrijk om de strijd aan te gaan met ziektes op golfbanen. Het begint met het kiezen van het juiste mengsel met de juiste rassen. Voor gewoon struisgras kunt u kiezen uit de mengsels: Bar All Bent, Bar Duo Bent en Bar Superb.

Voor wit struisgras kunt u kiezen uit de mengsels: Bar Trio Bent en Bar Duo Bent.

Meer weten over struisgras?

Voor meer informatie over struisgras kunt u hier klikken. 

Vind een dealer bij
u in de buurt
Verkooppunten
terug